Hold deg til strategien din

Det er lett å la seg rive med som investor. Det publiseres hele tiden nyheter om markedets tilstand, og vinklingene er mange. Finansbransjen lanseres også stadig nye produkter som det er lett å la seg friste av, selv om det i stor grad er snakk om same shit, new wrapping.

Hvis du har en noenlunde god investeringsstrategi, er det viktig at du holder deg til den. Ofte er dette lett i normale tider, der markedet går relativt jevnt oppover. Utfordringen er at normale tiden slett ikke er så normalt som det man kunne håpe på. Det går i rykk og napp og det er vanskelig å se i sanntid hvor man befinner seg i en syklus. I ettertid virker alt så logisk og det er opplagt hva man burde ha gjort, men i sanntid er det slett ikke slik.

Du må følge strategien din når det er veldig gode tider og pengene dine vokser i rekordfart. Under slike perioder kan det være fristende å øke risikoen, for eksempel ved å øke belåningen på porteføljen, men tenk deg om mange ganger før du gjør det. Bruddet kommer gjerne når du minst forventer det, så ikke bli for grådig og besatt av å gjøre en kule. Kulen kan fort bli en som dreper porteføljen din i stedet.

Du må følge strategien din når markedet beveger seg sidelengs og det å følge markedet føles som å se en veldig lang og kjedelig film. Mange blir trigger-happy i slike perioder. Man føler behov for å gjøre noe, men ofte vil det noe man ender opp med å gjøre bare øke kostnadene dine og redusere avkastningen din på sikt. Ikke bruk markedet til å få utløp for spenningsbehovet ditt.

Du må følge strategien din når det er elendige tider og det er svært vanskelig å skape god avkastning. De største sprettene opp kommer gjerne når markedet er nede i gjørma og det er lite optimisme å spore, og går du glipp av disse sprettene, kan det gå hardt utover den langsiktige avkastningen din.

Du må følge strategien din når markedet er helt crazy og du ikke skjønner noen ting av hva som foregår. Kraftig opp en dag, kraftig ned neste, uten at du klarer å se noen gode grunner til disse store svingningene. Minn deg selv på at det er svært mange faktorer som påvirker hvor markedet tar veien, og at det er helt vanlig at det i perioder er kaotisk og preget av tilfeldigheter og støy.

Hold deg til strategien din. Så viktig, men samtidig så lett å glemme.

Annonser

4 Comments »

 1. Trond Said,

  september 9, 2022 @ 7:18 am

  Hei! Så bra du er tilbake etter fortjent pause i sommer.
  Jeg oppdaget crowdfunding/crowlending for et år siden. Merker at jeg putter mer og med penger inn i dette, som «noe nytt» i forhold til fond og aksjer. Kunne du tatt en titt på dette i et innlegg hvor du objektivt går over en objektiv for og mot dette området. Bruker selv Perx, Fundingpartner, Monio og Kameo som plattformer. Siste tiden for det meste i Perx pga personlig pant i eiendom som sikkerhet. Har ikke opplevd noen tap enda, men mulig jeg er naiv og må erfare risikoen før jeg faktisk ser den..
  Takk for en fin blogg. Har fulgt deg i mange år 🙂

 2. pengeblogg Said,

  september 9, 2022 @ 8:34 am

  Takk for det, Trond.

  Har faktisk begynt å lukte litt på crowdlending selv nå, så godt mulig det kommer et innlegg om det etterhvert ja. 🙂

 3. Ole Said,

  september 27, 2022 @ 5:25 pm

  Hei.

  Takk for bra lesing!

  Er i startfasen av oppsett av en portefølje og tenker ganske likt som deg, men blir også nysgjerrig av å høre hvorfor du ikke inkluderer/har inkludert «real assets» som REITS eller et råvarefond, tenker da her også brede globale varianter med mcap vekting. Var kanskje ikke like tilgjengelig i globale billige varianter da du startet men ser jo for eks. du har valgt å inkludere crypto i nyere tid.

 4. pengeblogg Said,

  oktober 3, 2022 @ 5:56 am

  Ole, jeg har luktet på mange ulike aktivaklasser, men så langt valgt å holde meg til aksjer, krypto og kontanter. Har også en god del plassert i egen bolig, så jeg har jo også en eksponering mot eiendomsmarkedet. Vi får se om jeg utvider porteføljen noe etterhvert, men for meg er det viktig at ting er enkelt og oversiktelig, så jeg ønsker ikke for mange aktivaklasser heller.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.