Gjeld er et tveegget sverd. På den ene siden har stor gjeld, kombinert med høyt forbruk, ført til mange personlige konkurser og mye elendighet. Tilgangen til usikrede forbrukslån er god i Norge i dag, og ikke alle klarer å motstå fristelsen til å skaffe seg raske kontanter. På den andre siden gir gjeld muligheter til å mangedoble avkastningen på kapitalen din. Å lære deg å håndtere gjeld på en god måte, er derfor av avgjørende betydning for din økonomiske framtid.
Det finnes altså både god og dårlig gjeld, og her er et forsøk på definisjoner:
- Dårlig gjeld: Gjeld som finansierer eiendeler med lavere forventet avkastning enn lånerenten
- God gjeld: Gjeld som finansierer eiendeler med høyere forventet avkastning enn lånerenten
Gode eksempler på dårlig gjeld er forbrukslån (lån til elektronikk, reiser og så videre) og billån. La oss ta en ny tv som et eksempel. En ny tv vil så å si alltid falle i verdi etter du har kjøpt den, og er derfor økonomisk sett en elendig pengeplassering. En tv bør du derfor betale minst mulig for. Finansierer du tv-en med et dyrt forbrukslån, betaler du ekstra mye for den på grunn av rentekostnadene du må betale. På samme måte vil det å kjøpe bil for lånte penger være lite gunstig økonomisk sett. Mange er rett og slett nødt til å ta opp lån for å kjøpe noe så dyrt som en bil, men dette gjør det, økonomisk sett, ikke mindre ufornuftig.
Eksempler på god gjeld er gjeld som finansierer eiendom og aksjer. På lang sikt har eiendom og aksjer en høyere forventet avkastning enn lånerenten. Det er viktig å forstå at dette er den forventede avkastningen, ikke den garanterte. Særlig på kort sikt kan både eiendomsmarkedet og aksjemarkedet falle kraftig, og i slike perioder vil det selvsagt ikke være økonomisk lønnsomt å kjøpe eiendom og aksjer med lånte penger. Men på sikt har plassering i disse investeringsobjektene gitt høyere avkastning enn lånerenten.
Det er også viktig å være klar over at når man snakker om avkastningen i eiendoms- og aksjemarkedet, snakker man som regel om markedene totalt sett. Eiendomsprisenes utvikling varierer svært mye ut ifra hvor eiendommene ligger, og kursutviklingen på ulike aksjer er svært forskjellig. Det er også fullt mulig å opptre så irrasjonelt i disse markedene at man taper, selv om markedene stiger. Hyppig trading av aksjer kan for eksempel føre til så store kurtasjekostnader at avkastningen blir negativ, selv om aksjemarkedet totalt sett stiger kraftig i samme periode.
På sikt bør du ha som mål å kvitte deg med all dårlig gjeld, og kun sitte igjen med god gjeld. Bestem deg i dag for at du ikke skal ta opp ny dårlig gjeld, eller i hvert fall ikke å ta opp mer dårlig gjeld enn absolutt nødvendig. Klarer du å gjennomføre dette, vil du ta et stort steg i riktig retning. God gjeld bygger opp formuen din, mens dårlig gjeld bryter den ned. Glem aldri dette, og velg din gjeld med omhu.