Hvis du er et ambisiøst menneske som ønsker å få gjort mye, så er det viktig at du har et høyt energinivå. Det er mange faktorer som påvirker energinivået vårt, men det er svært viktig at man sørger for at man har det grunnleggende på plass, og da tenker jeg spesielt på god og tilstrekkelig mengde søvn, en viss mengde mosjon og et godt kosthold. Nedenfor følger noen enkle tips for hvordan du kan øke energinivået ditt gjennom disse tre områdene:
Søvn
- Prioriter søvn høyt. Mange som ønsker å få gjort mer, starter med å kutte ned på det antallet timer de sover hver natt. Dette vil i de fleste tilfeller være en dårlig løsning. Hvis du går fra å sove syv timer hver natt til kun å sove fem, vil du selvsagt være våken to timer ekstra, men hvis du ikke får tilstrekkelig med søvn over tid, så vil energinivået ditt falle, du vil få problemer med å konsentrere deg og du vil ikke fungere optimalt. Du vil rett og slett bli mindre produktiv, og ikke mer. Hvor mye søvn den enkelte trenger varierer en god del, men de fleste har behov for mellom seks og åtte timer hvert døgn.
- Ikke bruk datamaskin, nettbrett eller mobiltelefonen, og ikke se på tv den siste halvtimen før du legger deg. Lyset fra slike skjermer kan ha en uheldig effekt på hvor godt du får sove. Og hvis du våkner midt på natten og sliter med å sovne igjen, er det ingen god ide å ta fram mobiltelefonen.
- Ha det mest mulig mørkt når du skal sove. Hvor godt du sover påvirkes av mengden lys i rommet du befinner deg i. Best søvn får du hvis det er helt mørkt i rommet.
Mosjon
- Litt er mye bedre enn ingenting. Du trenger ikke å trene til Birken for å få god effekt av det å mosjonere. Å mosjonere 15-30 minutter hver dag er så uendelig mye bedre enn det å ikke mosjonere i det hele tatt.
- Finn en aktivitet du liker. Knallhard intervall- og vekttrening er kanskje det optimale hvis du skal komme i kanonform på kort tid, men det viktigste er at du finner en aktivitet du liker.
- Ikke lur deg selv. Selv om det er viktig å finne en aktivitet som man liker, så er det samtidig viktig å ikke lure seg selv. De aller fleste typene mosjon er bra for helsa, men hvis du ønsker å komme i skikkelig god form, må du velge en treningsform som passer for målsettingen din. Du vil for eksempel aldri få god kondisjon bare av å gå en tur hver dag. Skal du få god kondisjon eller bli sterkere er du nødt til å presse deg litt, og du er da avhengig av treningsformer der du kan ha et høyt intensitetsnivå.
Kosthold
- Spis variert. Jeg er ingen tilhenger av kostholdsråd som går på at man skal kutte ut ditt og datt, og spise mye mer av andre ting. Kroppen trenger mange ulike næringsstoffer, så det er svært viktig at man spiser variert.
- Pass på mengden mat og drikke. Å være overvektig har som regel en negativ effekt på energinivået. De fleste kostholdsråd går på hva man bør spise og ikke, men mengden mat og drikke er også svært viktig. Dette må du spesielt passe på hvis du er glad i og spiser energitett mat. Det skal ikke mange skivene hvitost til før kaloriinnholdet blir stort. Du kan imidlertid nesten spise en uendelig mengde isbergsalat uten at det gjør så mye fra eller til.
- Drikk primært vann. Hvis du sliter med å holde vekten, bør du i størst mulig grad unngå å drikke kalorier. Brus, saft, jus og vin inneholder mange kalorier, men gjør veldig lite for at du skal føle deg mett.
Som alltid når det er snakk om livsstil, er det lett å finne eksempler på mennesker som slett ikke følger rådene, men som likevel får mye gjort. Jeg har selv en bekjent som har en livsstil preget av for mye usunn mat, røyk og alkohol og svært lite mosjon, men han er likevel utrolig dyktig og produktiv i jobben sin. Det er to ting jeg gjerne vil understreke i denne sammenheng. For det første er det slik at slike mennesker sannsynligvis er produktive på tross av, og ikke på grunn av, livsstilen sin. Min bekjent er for eksempel dyktigere i jobben sin enn det jeg er, men jeg er 100 % sikker på at jeg ikke ville ha blitt en bedre arbeidstaker hvis jeg kopierte hans livsstil. Unntaket her er muligens noen kunstnere, forfattere og musikere som rett og slett er avhengige av å være beruset eller litt ute av seg selv for å være på sitt beste. Men her snakker vi om et bittelite mindretall, og dette gjelder så å si aldri for oss som har en mer normal jobb med fast arbeidstid, kollegaer og overordnede. For det andre er det mye som kan fungere godt i en viss periode, men som på sikt likevel straffer seg. Mange kan for eksempel røyke i flere tiår før de får lungekreft.
Hvis du ønsker å forbedre livsstilen din, er det viktig å ikke prøve å gape over for mye på en gang. Ta for deg ett og ett område, etabler nye gode vaner og ta tiden til hjelp. Varige livsstilsendringer kan være krevende å få på plass, men når gevinsten både kan være et høyere energinivå, høyere produktivitet, mer velvære og et lengre liv, er det likevel verdt innsatsen.
Banjosnorkel Said,
januar 14, 2017 @ 1:55 pm
Gode råd her! Og jeg må innrømme at jeg ikke har det på plass mtp. søvn. Takk for påminnelsen om at søvn er en av de tre grunnleggende byggesteinene og må prioriteres!
pengeblogg Said,
januar 14, 2017 @ 6:44 pm
Takk for det, Banjosnorkel. Jeg har også litt å gå på når det gjelder søvn. Jeg liker å stå opp tidlig, og da må man selvsagt også legge seg tidlig. Det er ikke alltid så lett.
Trine Said,
januar 14, 2017 @ 9:36 pm
Flotte råd. Jeg sliter også med søvnen, ikke i form av manglende søvn eller for mye søvn, men heller en døgnrytme som er preget av mye svingninger pga jobben. Det påvirker energinivået på uante og slitsomme måter, så det er noe jeg må jobbe litt med å få under kontroll og heller flytte på arbeidstiden (siden jeg er selvstendig). Og jeg tror jeg må få meg en vekkerklokke til soverommet, for mobilen er det siste jeg ser på når jeg stiller klokken på kvelden og jeg titter ofte gjerne innom den midt på natten også siden den alltid ligger ved siden av meg. Gleder meg til mer fra tidsstyringsskolen. 🙂
pengeblogg Said,
januar 16, 2017 @ 6:57 am
Takk for det, Trine. Selv om man selv kan bestemme når og/eller hvor man skal jobbe, så tror jeg det likevel kan være smart å ha en viss struktur på døgnrytme og søvn.