28. november 2023 døde Warren Buffett sin mangeårige høyre hånd Charlie Munger. Han ble 99 år gammel. 27. november 2024 døde professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen. Han ble bare 62 år. Hva hadde disse to til felles? Bortsett fra at de begge var svært intelligente og begavede, så hadde de en «tverrfaglig» tilnærming til verden. De leste begge mange tusen bøker i løpet av livet, og de innså at verden er uhyre kompleks og at det er veldig mange sammenhenger som det på ingen måte er lett å holde styr på. De hadde med andre ord mange flere par med briller enn det de fleste av oss går rundt med når vi prøver å forstå hvordan ting fungerer. Hvor mange par med briller har du?
I 2024 leste jeg 40 bøker. Noen likte jeg bedre enn andre, men tre av dem skilte seg ut ved at de er veldig gode eksempler på at man tar tak i én enkeltfaktor og prøver å forklare veldig mye med bakgrunn i den. Den første boken prøvde å forklare veldig mye av verdenshistorien med bakgrunn i migrasjon, den andre med bakgrunn i mikrober og den tredje med bakgrunn i hvilken type penger man har i et land. I og med at det er en viss sannhet i at «alt henger sammen med alt», så er det fullt mulig å lage en story ved å ta utgangspunkt i nærmest hvilken som helst faktor og alt den henger sammen med. Men det betyr ikke at det blir en god story som gir noe særlig innsikt. Man må i det minste skille på sterke og svake sammenhenger. Det gjør man som regel ikke i slike bøker.
Det er hundrevis av faktorer som påvirker utviklingen. Noen av dem er selvsagt viktigere enn andre, men i og med at det er så utrolig mange, så er min påstand at ingen enkeltfaktor er veldig viktig i den store sammenheng. Det blir litt som når en viktig person slutter i et stort selskap. Ofte ser man for seg at mye vil falle sammen når den ene viktige personen slutter, men stort sett viser det seg at det relativt raskt går bra likevel.
Enfaktorforklaringer er en felle du bør unngå. Hjernen din liker å lage mønstre og avdekke enkle sammenhenger, men den moderne verden er så kompleks at vi ikke kan stole på disse uregenskapene ved oss mennesker. Dessverre er det også mange som lager storyer og skriver bøker hvor poenget er at en enkeltfaktor betyr veldig mye. Men ikke la deg lure. Vi trenger flere par med briller, ikke flere av slike lurendreiere.
Selv om Charlie Munger og Thomas Hylland Eriksen nå er borte, så er det heldigvis andre som viderefører arven med å ha en mer helhetlig tilnærming til hvordan verden fungerer. Den glitrende skribenten Morgan Housel er kanskje det beste eksempelet jeg kommer på. Housel skriver veldig innsiktsfullt om penger og investeringer, men han påstår selv at han stort sett leser bøker om helt andre ting. Hans styrke ligger nemlig nettopp i det tverrfaglige og det å se at verden er kompleks og at man ikke kan forklare ting ved kun å fokusere på en enkeltfaktor. Et annet eksempel er Robert Hagstrom, som blant annet har skrevet den glimrende boken Investing – The last liberal art, som nettopp handler om at man gjør lurt i å studere veldig mange ulike fagfelt hvis man skal bli en god investor.
Dra hodet opp fra kaninhullet du befinner deg i og kom deg på Specsavers. Du trenger nemlig flere par med briller!