Fagkunnskap og menneskekunnskap er de to kunnskapsområdene som det legges mest vekt på i arbeidslivet. Å lære seg å omgås mange forskjellige typer mennesker, er kanskje mer en kunst enn en vitenskap, men noen få råd kan man likevel gi. Noe som de fleste har hørt at er viktig å beherske, men som svært mange likevel er veldig dårlige til, er det å lytte. Mennesker som behersker kunsten å lytte, blir som regel bedre likt enn de som ikke gjør det.
Her er noen tips for hvordan du kan bli bedre til å lytte:
- Ha øyekontakt med den du lytter til, men ikke stirr.
- Ikke bryt inn med dine egne erfaringer. Denne feilen gjør mange, også mange av dem som selv mener de er flinke til å lytte. Dersom for eksempel en kollega begynner å fortelle om ferien sin, og starter med å fortelle om hvor fint hotell hun bodde på, ikke bryt inn og fortell om den gangen du bodde på et hotell som garantert var enda mye finere. La din kollega snakke ferdig om sin ferie.
- Vær forsiktig med å gi råd. Enkelte har et stort behov for å gi råd når de lytter til andres problemer. Det er derimot slett ikke alltid at den du lytter til er ute etter råd. Ofte er det mye mer viktig at du bare hører på, uten å bryte inn.
- Still spørsmål til den du lytter til. Dette viser at du hører etter. Still dog ikke for mange spørsmål; dette kan bli oppfattet som masete.
- Tilpass hvor aktiv du. Hvor aktiv du selv er i samtalen, avhenger av hvor aktiv den andre parten er.
- Vær oppmerksom på kroppsspråket til den du hører på. Det er slett ikke alltid at det holder å få med seg ordene som blir sagt.
- Ikke hold på med andre ting mens du lytter.
- Ha respekt for andres meninger, og aksepter at det blir sagt ting som du ikke er enig i.