Er du av typen som liker å ha full kontroll på det meste til enhver tid? Det er i utgangspunktet jeg, men jeg innså for mange år siden at det rett og slett tar alt for mye tid å gå rundt med full kontroll hele tiden. Skal du få tid til å jobbe mot dine langsiktige mål, er du nødt til å prioritere, og det innebærer at du også må prioritere bort mye.
Hvis du for eksempel bor i et hus som du eier selv, vet du hvor mye tid oppgradering, vedlikehold og husarbeid kan kreve. Hører du på alle eksperter på ulike områder, skal du jo for eksempel vaske huset utvendig minst en gang per år, du skal vaske vegger og tak innvendig fire ganger per år (ved hvert skifte av årstid), du skal støvsuge bortimot hver dag for å skape et bedre innemiljø, du skal spyle takrennene flere ganger per år, du skal gå over hele huset og sjekke at det ikke er råte i noe av kledningen hver år og så videre og så videre. Skal du følge opp alle råd fra alle eksperter, vil det å drifte et hus med hage være minst en heltidsjobb. Altså ingen tid igjen til å gjøre andre ting.
Og hvis du har barn, vet du hvor mye tid det kan kreve. Du skal lese alt som sendes ut fra barnehagen, SFO og skolen, du skal holde deg oppdatert på det siste av forskning innen barneoppdragelse, du skal selvsagt ikke si nei hvis barnet både vil spille i korps, gå på svømming og spille fotball, sykler, rullebrett, leker og annet utstyr må til enhver tid være i orden og all mat skal selvsagt være økologisk og laget fra grunnen av. Puh, å ha barn er virkelig en heltidsjobb. Altså ingen tid til å gjøre andre ting.
Selv har jeg enebolig, hage og tre aktive barn, så jeg skal ærlig innrømme at dette er et ekstremt vanskelig område. Men jeg mener at dersom du skal klare å rydde tid til å gjøre noe annet enn bare hverdagslige gjøremål, så er du nødt til å akseptere litt mer kaos i livet ditt. Mye kan selvsagt gjøres ved å sette ting mer i system, men det er grenser for hvor systematisk du kan bli. Men du skal selvsagt ikke dra den for langt. For en tid tilbake holdt jeg nesten på å glemme at det var endring i hvilken dag det var turdag i barnehagen, nettopp fordi jeg bare hadde skummet igjennom siste månedsplan som ble sendt ut. Jeg kom heldigvis på det på vei ut av huset, men hadde jeg ikke gjort det, kunne mitt barn ha blitt levert i barnehagen uten tursekk den dagen. Flaut og veldig kjedelig for barnet.
Hvis du har lest tidligere innlegg i Tidsstyringsskolen, har du sikkert fått med deg at jeg er en stor tilhenger av det å gjøre litt av noe hver dag. Flere av de teknikkene jeg har tatt for meg så langt bygger på tanken om at dersom man gjør litt av noe hver dag, og klarer å holde fram med det over en lengre periode, så kan man oppnå store resultater. Som jeg også har vært inne på flere ganger, tror jeg at det å ikke legge opp til et for ambisiøst løp er en av suksesskriteriene for å lykkes med slike teknikker på sikt. Teknikken jeg skal ta for meg denne gangen er av en helt annen karakter. Dette er en teknikk for dem som liker å røske litt opp i tilværelsen, vise seg selv at de kan klare å utrette mye på kort tid og har mulighet til å sette av mye tid i en kortere periode. Teknikken har jeg kalt for «månedsutfordringer» (ofte kalt «30 day challange» på engelsk), og går ut på at du setter deg et ambisiøst mål for hva du skal gjøre den kommende måneden.
Her er noen tips på veien:
- Vær realistisk, men sett deg skikkelig ambisiøse mål. I og med at du bare skal holde ut i en måned (og ikke etablere vaner du skal følge i mange år), vil det ofte være langt lettere å bruke ren «bit-tenna-sammen-selvdisiplin» for å klare å fullføre. Beveg deg et godt stykke utenfor komfortsonen din.
- Selv om det bare er snakk om en enkelt måned, så vil det skje uventede ting, så ikke sett deg mål som krever at du nødvendigvis må gjøre noe hver eneste dag. Altså, å lese 3 000 sider på en måned er en god månedsutfordring, mens det å lese 100 sider hver dag ikke er det (selv om det totale antallet sider er det samme). Da tar du høyde for at du noen dager har bedre tid enn andre dager, og du gjør derfor opplegget langt mer fleksibelt. Hvis det er snakk om ting du ikke skal gjøre, kan imidlertid godt utfordringen gjelde hver eneste dag.
- Ta hensyn til den livssituasjonen du er i. Er du ung, singel og har masse fritid kan du ta i mye mer enn hvis du er en sliten småbarnsfar med kolikkbarn.
- Månedsutfordringer kan enten være noe helt nytt, eller knyttet opp mot dine eksisterende etablerte vaner.
- Skryt gjerne litt til andre om hva du skal i gang med. Det kan gi en ekstra boost til å stå på litt ekstra når noen spør om hvordan du ligger an.
Nedenfor følger ti eksempler på konkrete månedsutfordringer. Disse er kun ment som eksempler. Du må finne noen som passer deg, som du syns er spennende, og som du kan klare å gjennomføre.
- Les alle de fire Market Wizards-bøkene av Jack Schwager.
- Les alle de seks bøkene i Min Kamp-serien av Karl Ove Knausgård.
- Les hele bibelen.
- Løp 3.000-meteren 20 ganger.
- Ta 10 000 push-ups.
- Kutt ut røyken eller snusen.
- Ikke drikk noe alkohol.
- Kun vann som drikke.
- Ikke spis noe godteri.
- Ta en pause fra Facebook.
April ble en grei måned. Jeg sparte som vanlig kr 25.000, og fikk litt drahjelp fra aksjemarkedet. Alt i alt økte min netto finansformue med kr 56.824 i verdi i april.
Grafen nedenfor viser utviklingen siden starten av 2016.