Det farlige stedet

Jeg er ikke sikker på om det er reelt eller ikke, for jeg stoler ikke helt på min egen evne til å betrakte og tolke verden, men jeg mener å se en økende tendens til at flere og flere beveger seg over til et farlig sted. Det er tre sterke krefter som lokker folk til det farlige stedet:

  1. Bekreftelsestendensen: Du siler ut informasjon som bekrefter at din virkelighetsforståelse er den eneste sannhet, og du ser bort ifra all annen informasjon.
  2. Ekkokammer: På det farlige stedet gjør dine valg av hvem du omgir deg med og algoritmene på sosiale media at du i veldig stor grad kun eksponeres for en vinkling av saken.
  3. Konspirasjonsteorier: På det farlige stedet er det «noen» som er ute etter deg. Noen drar i trådene, skjuler realitetene for folket og opparbeider seg rikdom og makt på bekostning av det store flertallet av oss.

Jeg har sett folk bevege seg over til det farlige stedet på mange ulike områder, for eksempel kosthold, Bitcoin, skolesystemet, vaksiner og klima. Befinner du deg lenge på det farlige stedet, er det stor fare for at du blir smågal og gradvis blir mer og mer koblet fra den virkelige verden.

Det virker ikke å være noen sammenheng mellom intelligens og dragning mot det farlige stedet. Mange som befinner seg på det farlige stedet virker å være svært intelligente og oppegående, men lar seg likevel lokke over.

Det kan være svært vanskelig å selv se at man er på vei over til det farlige stedet, men det er noe man kan gjøre preventivt for å redusere risikoen for at man havner der. Her er 11 råd:

  1. Les bredt og variert.
  2. Les noen bøker om hvilke kognitive feller vi mennesker ofte går i. Et bra sted å begynne er Thinking, Fast and Slow og Noise, skrevet av (blant annet) nobelprisvinner Daniel Kahneman.
  3. Se kritisk på hvilke podcaster du abonnerer på. Inntar du balansert kost, eller hører du bare på den ene siden av saken?
  4. Ikke tro på enfaktorforklaringer. Verden er komplisert, og det er nesten aldri bare en enkelt forklaring på store problemer.
  5. Erkjenn at alle prosesser og systemer som involverer mennesker har feil og mangler, men at det ikke betyr at de er helt håpløse. Det finnes ikke noe fasitsvar på hvordan man skal organisere helsevesenet, hvordan skolesystemet bør rigges eller i hvilken grad staten skal mene noe som helst om hvordan folket spiser eller bruker penger. Ofte sammenligner vi hvordan noe fungerer i praksis i dag med hvordan en annen løsning ideelt sett vil fungere, men det blir som regel helt feil.
  6. Tving deg selv til å oppsøke motstemmene. Utvid din omgangskrets.
  7. Det er fordeler og ulemper med absolutt alt.
  8. Akademia henger ofte litt bak utviklingen, siden kravene i den vitenskapelige metode er meget strenge. Men det betyr på ingen måte at alt som kommer fra akademia er utdatert.
  9. Av en eller annen grunn høres de som er kritiske og kommer med dystre spådommer mer intelligente ut enn dem som prøver å ha en positiv vinkling. Men de som bare går rundt og er smågretne bringer ikke verden noe videre, så ikke bruk for mye tid på dem. Å framstå som selvsikker gjør også at man oppfattes som mer troverdig og intelligent, selv om det ofte er de som klarer å se en sak fra flere sider og understreker forbehold og presiseringer som har den beste helhetsforståelsen.
  10. Sannheten befinner seg (nesten) aldri på den ene enden av en uenighetsskala. Å kun spise én enkelt matvare er trolig neppe det beste, men å spise bittelitt av alt som finnes av mat er sannsynligvis heller ikke det.
  11. Minn deg selv på at uansett hvor overbevist du er på et område, så kan det hende at du tar feil. Vi mennesker har imponerende kognitive egenskaper, men ingen av oss går rundt med noe som er i nærheten av en komplett forståelse av virkeligheten og alle sammenhenger.

Det kan føles trygt og komfortabelt på det farlige stedet. Du får støtte og råd fra alle de andre som befinner seg der, og å samle seg mot en felles fiende der ute skaper tilhørighet og trivsel. Men siden det hele er en illusjon, er det ikke noen god løsning på lang sikt. Fornuften seirer som regel til slutt, og de som befinner seg på det farlige stedet blir parkert og blir ikke invitert med på den videre reisen. Pass deg for det farlige stedet!

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.