Pengetips #18 – Å handle på tilbud – tja!

Å handle på salg eller tilbud virker i utgangspunktet å være en smart løsning. Man får de samme varene til lavere pris, ikke sant? Tja, det er to viktige forutsetninger som må være på plass for at det å kjøpe på salg skal være så lønnsomt som mange tror:

1) Ville man ha kjøpt varen til fullpris, dersom man ikke fant den på tilbud?

2) Ville man ha kjøpt samme kvanta av varen, dersom man ikke fant den på tilbud?

Disse forutsetningene er ofte ikke til stede i praksis. Mange har en tendens til å kjøpe varer de ikke ville ha kjøpt dersom de var fullt priset, og mange kjøper også mye mer når det er tilbud. Tenk deg for eksempel at du til vanlig spiser to plater sjokolade per uke. Plutselig en dag ser du at det er kjempetilbud på yndlingssjokoladen din – den koster bare halvparten av hva den koster til vanlig. Du kjøper 104 plater, og ser for deg at disse skal vare et helt år. Ville du fortsatt ha spist kun to sjokoladeplater i uka, selv nå når du har så mange liggende i skapet? Noen ville selvsagt ha klart dette, men mange ville automatisk ha økt forbruket av sjokolade i en slik situasjon.

En annen typisk situasjon finner sted når det er salg på klær. Mange har da en tendens til å kjøpe flere plagg enn de ellers ville ha gjort. ”Genseren var satt ned med 30 %, så da kjøpte jeg like godt to.” Du vil kanskje si at personen da har to gensere i stedet for én, og at han derfor kan vente lenger til neste gang han kjøper klær? Dette argumentet godtar jeg, dersom personen bruker klærne sine til de er utslitte, og deretter kjøper nye. I praksis bruker de færreste klærne sine til de er utslitte. De fleste bruker klær til de er gått av moten eller til de er gått lei av dem. Som regel er klærne da fremdeles fullt brukbare.

Poenget mitt er slett ikke at det å handle på salg eller tilbud er noe du må unngå. Er du bevisst på hva og hvor mye du kjøper, kan du spare mange penger. Men kjenner du deg igjen i situasjonene beskrevet ovenfor, bør du være ekstra forsiktig neste gang du handler på salg. Husk også at det å kjøpe på tilbud alltid er dyrere enn det å ikke kjøpe varen i det hele tatt. Er det en vare du ikke har behov for, er det ingen grunn til å kjøpe den, selv om den er satt kraftig ned i pris.

Annonser

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.