Pengetips #56 – Generell kunnskap

Jeg har flere ganger på denne bloggen understreket viktigheten av å kontinuerlig utvikle egen kompetanse. Men hva slags kompetanse bør man ha fokus på? Det mest nærliggende er å styrke den kompetansen man har behov for i jobben. Dette kan være en god start, men jeg vil også anbefale å ha et lengre og bredere perspektiv. Det er jo ikke sikkert at du kommer til å ha den samme jobben om noen år, og skulle du bli tvunget til å skifte jobb, stiller du sterkere dersom du har et høyt «generelt» kompetansenivå.

Jeg vil derfor anbefale deg å ha fokus på å øke kompetansen på områder som kommer til nytte i flere typer stillinger. Her er noen eksempel:

Datakompetanse. Eksempler her er bruk av mer generell programvare som programmene i Office-pakken, skrivehastighet osv.

Presentasjonsteknikk. I de fleste yrker blir man av og til bedt om å presentere noe, og god presentasjonsteknikk gir et profesjonelt inntrykk.

Kommunikasjonskompetanse. Å komme godt overens med andre, er av avgjørende betydning for å lykkes i arbeidslivet.

Forhandlingskompetanse. Behersker man kunsten å forhandle, stiller man sterkt i en rekke situasjoner i arbeidslivet.

Godt språk og stort ordforråd. Å skrive noenlunde korrekt og å ha et stort ordforråd, gir et profesjonelt inntrykk og er en stor fordel i mange typer stillinger der man kommuniserer mye skriftlig.

Kunnskap om hvordan man utnytter tiden sin på en god måte. I mange yrker er arbeidspresset stort og arbeidsoppgavene mange. Lærer man seg å organisere arbeidstiden og oppgavene sine på en god måte, får man gjort mye mer.

Motivasjon. Som jeg har nevnt flere ganger tidligere, så holder det ikke å vite hva man bør gjøre, man må også faktisk gjøre det i praksis. Å være godt motivert er avgjørende for å velge å gjøre det man vet man bør gjøre. Å lese motiverende bøker, se motiverende filmer osv., kan derfor være svært nyttig.

Annonser

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.