Gratis bleier?

Dagligvarekjeden Kiwi gir bort hver fjerde bleiepakke «gratis» til sine kunder. Andre kjeder og butikker har lignende ordninger. Gjør Kiwi dette for å være snill med norske småbarnsforeldre?  Selvsagt ikke. Kiwi er i markedet for å tjene penger. Konkurransen i dagligvarebransjen er hard, og det gjør at man må bruke kreative virkemidler. Hva er så tanken bak å gi bort bleier «gratis»? Her er min oppfatning:

 • Ved å gi bort hver fjerde bleiepakke «låser» man inne kundene. Dette gjør at forbrukere som uten denne ordningen kun hadde kjøpt bleier på Kiwi av og til, oftere kjøper bleier på Kiwi når man får hver fjerde pakke «gratis».
 • Kiwi vet at de fleste småbarnsforeldre er travle mennesker. De færreste kjøper bleier på én butikk, saft på en annen og smør på en tredre. Ved å «låse» inne bleiekundene, sørger man for at småbarnsforeldre, som ofte er storforbrukere også av andre dagligvarer, også kjøper mye annet på Kiwi.

Hvordan bør du så som forbruker forholde deg til slike ordninger? Her er noen tips:

 • Tenk alltid gjennomsnittspris. Det hjelper lite at du får hver fjerde vare gratis, dersom prisen for de tre første er mye høyere enn i andre butikker.
 • Vær bevisst tankegangen til butikkjedene. Ingen butikker er i markedet for å være snille, selv om de prøver å framstå slik i reklamesammenheng.

Jeg vil understreke at jeg slett ikke har noe imot Kiwi. Jeg har kun brukt deres ordning som eksempel fordi den er såpass kjent i markedet.

Annonser

4 Comments »

 1. Deltidspoker Said,

  juli 25, 2010 @ 4:25 pm

  I butikken jeg jobbet var bleieprisene grisehøye fordi eierne mente at folk kjøpte bleier uansett hvis de allikevel handlet i butikken. Et interessant spørsmål er om bleier er så viktig at «hver fjerde bleie er gratis» fører til massestrøm av nye kunder til Kiwi? Finnes det noe tall på Kiwis kundemasse etter innføring av bleieavtalen?

 2. pengeblogg Said,

  juli 25, 2010 @ 6:19 pm

  Generelt er det vanskelig å måle effekten av markedstiltak. Omsetningen til en butikk eller en kjede påvirkes av veldig mange ulike forhold, så å identifisere endring på grunn av ett konkret tiltak er slett ikke enkelt. I Kiwis tilfelle har jo bleieavtalen fungert i en periode der kjeden har vært i vekst, i tillegg til at en rekke andre markedstiltak er gjennomført (bl.a. «momsfritak» på frukt og grønnsaker).

  Mulig eierne av butikken du jobbet i hadde rett i at folk som allerede var i butikken nærmest betalte hva som helst for bleier. Men jeg vil tro at slike tiltak vel så mye er for å lokke kundene inn i butikkene.

 3. Formuebygging Said,

  august 2, 2010 @ 11:17 am

  Vi har faktisk tenkt tanken på å handle i fler butikker. Men som du skriver, det blir alt for travelt å gjøre noe slikt med tre småunger. Vi velger stort sett å handle dagligvarer på Coop. Der er det 10 kroner rabatt på hver enkelt bleiepakke. Så fremt du er Coop medlem.

  Hva jeg synes om disse påtvungne medlemskapene får bli et annet innlegg…

 4. pengeblogg Said,

  august 2, 2010 @ 1:28 pm

  Jeg er egentlig ikke noen særlig stor fan av slike medlemskap og ordninger, men velger å benytte meg av dem likevel. På dette området syns jeg det er bedre å være pragmatisk enn prinsipiell 😉

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.