Sparing i aksjefond i urolige tider

De siste ukene har det vært veldig turbulente tider i verdens aksjemarkeder. Hva kan du som fondssparer gjøre for å komme best ut av en slik periode? Dette kommer litt an på situasjonen din. La oss se på noen typiske situasjoner:

 • Du har allerede en spareavtale i én eller flere aksjefond. For deg som allerede har en spareavtale, vil jeg anbefale å la spareavtalen bestå. I perioder med kraftige fall i aksjemarkedet vil fondsandelene være på billigsalg, og det å stoppe en spareavtale i en slik situasjon vil på sikt være lite gunstig. Det aller beste du kan gjøre, dersom du har økonomisk handlingsrom til det, er å øke det månedlige sparebeløpet. Mange har hatt den samme spareavtalen i flere år, uten å øke sparebeløpet når lønnen har økt.
 • Du har et større engangsbeløp som du ønsker å investere i aksjefond. Ingen vet med sikkerhet om aksjemarkedet vil være høyere eller lavere priset om tre eller seks måneder enn det er per i dag. Har du et større engangsbeløp som du skal investere i aksjefond, vil jeg derfor anbefale å dele beløpet i seks, og deretter investere pengene månedlig over det neste halvåret.
 • Du vurderer å etablere en spareavtale i et aksjefond. Dersom du vurderer å etablere en spareavtale, vil jeg anbefale å ikke vente noe lenger og etablere en spareavtale så raskt som mulig. Husk at det er «time in the market» og ikke «timing the market» som gir gode resultater på sikt 🙂
Annonser

2 Comments »

 1. Formuebygging Said,

  august 15, 2011 @ 12:06 pm

  Jeg fortsetter med min spareavtale som om ingenting har skjedd. Kanskje jeg øker beløpet med en hundrelapp eller to. Vi får se, økonomien blir litt stram fremover og fokuset må nok være på gjeld. Der har jeg iallfall garantert avkastning 😉

 2. pengeblogg Said,

  august 15, 2011 @ 7:23 pm

  Nedbetaling av gjeld er absolutt god og trygg sparing. Selv har jeg kun boliglån, og prioriterer aksjesparing framfor ekstra nedbetaling, men det gjør selvsagt at jeg sitter litt mer utsatt til dersom renta skulle øke kraftig.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.