2012 – Masterplan del 3 – Tiltak for å nå mål 1

Mitt første økonomiske mål for 2012 er som følger:

Jeg skal investere minimum kr 150.000 i aksjefond i 2012.

For å klare å nå dette målet, kan jeg gå fram på flere måter:

 1. Jeg kan kutte kostnadene mine slik at jeg fristiller kr 2.500 mer per måned i 2012 enn jeg har gjort i 2011.
 2. Jeg kan holde kostnadene på samme nivå som i 2011, men øke inntekten min med minst kr 2.500 etter skatt per måned.
 3. Jeg kan delvis oppnå dette målet ved å kutte kostnadene mine og delvis ved å øke inntekten min.

Jeg anser punkt 3 som det mest realistiske. Jeg har riktignok også satt meg som mål å øke arbeidsinntekten min med over kr 50.000 i 2012, noe som etter skatt vil utgjøre om lag kr 30.000. Klarer jeg dette målet, kan derfor også punkt 2 være en aktuell framgangsmåte. Jeg ønsker imidlertid ikke at det å nå mål 1 skal være helt avhengig av at jeg når mål 2, så jeg anser ikke punkt 2 som den beste framgangsmåten.

Her er noen konkrete punkter for hvordan jeg skal holde kostnadene nede og spare penger i 2012:

 • Jeg skal fortsette med å ikke abonnere på eller kjøpe noen aviser eller tidsskrifter i løssalg. Eneste unntak er Dine Penger, som jeg har abonnert på i mange år.
 • Jeg skal kjøpe klær for maksimalt kr 1.200 (kr 100 per måned). Jeg skal heller ønske meg klær til bursdag og jul. Syns du dette høres veldig lite ut, så hører det med til historien at garderoben min per i dag er ganske full, så det er lite jeg strengt tatt trenger av klær i nærmeste framtid.
 • Jeg skal kjøpe dvd-er, bøker og lydbøker for maksimalt kr 1.200 (kr 100 per måned).
 • Jeg skal i størst mulig grad kun kjøre bil når det er absolutt nødvendig.
 • Jeg skal bruke biblioteket i stor utstrekning, både til å låne bøker og filmer.
 • Jeg skal ta med matpakke på jobb hver eneste dag.
 • Jeg skal ikke bruke noen penger på tekniske duppeditter.
 • Jeg skal ta en gjennomgang av alle mine forsikringer i 2012.
 • Jeg skal handle mat kun to ganger per uke og alltid utarbeide og holde meg til en handleliste.
 • Jeg skal i liten grad pusse opp eller leie inn håndtverkere til huset i 2012.
 • Jeg skal feriere rimelig i 2012.
 • Jeg skal i liten grad spise ute i 2012.

Hvordan jeg planlegger å øke inntekten min i 2012 vil jeg komme tilbake til i neste innlegg.

Noen som har noen andre gode sparetips? 🙂

Annonser

10 Comments »

 1. Vasco Da Lama Said,

  september 23, 2011 @ 9:32 am

  Mye er nok gjort hvis man klarer følge opp alle de tipsene der! Et annet tips er å ikke fremstå som gjerrig, selv om man kanskje er det. 🙂 Løses egentlig ved å ikke klage til andre om hvor dyrt forskjellige ting er.

  Tekniske duppeditter er en make-or-break for min del iallfall! Er jeg ikke fokusert kjøper jeg noe dyrt, skinnende og totalt unødvendig.

 2. pengeblogg Said,

  september 23, 2011 @ 11:51 am

  Ser ikke på meg selv som gjerrig, heller sparsommelig 🙂 Om andre ser den forskjellen, er en annen sak 😉

  Har for øvrig blitt mindre materalistisk de siste årene. Prøver å sette pris på det som er gratis eller nesten gratis i livet, framfor å tenke kjøpe, kjøpe, kjøpe hele tiden 🙂

 3. okonomibloggen Said,

  september 23, 2011 @ 8:57 pm

  Flott blogg. Du må ha lykke til med planen din 🙂

  Ser du skrev forsikringer som et sparetiltak og der kan du spare mange 1000 viss du ikke allerede har en billig forsikring, men går alltid an å spare mer. Ring rundt eller det beste bruk noen timer på å reise rundt og få tilbud fra de fleste forsikringsselskapa. Gjerne fortell at du får et bedre tilbud en annen plass. Kanskje de da strekker seg litt til.

  Eg gjorde dette med mine. det skilte 10 000 kroner i året fra det beste til dårligste tilbudet.

  Mat er også en kategori du kan spare mye penger på. Viss du er villig til å bruke litt tid på dette å innom flere butikker på en handle runde. Følg med på ukes reklamene og gjerne legg opp handlelisten etter dette.

  En annen ting er vaskemiddel på 40% så kjøper eg mye. For det holder seg og det blir alltid brukt.

  Du kan også spare mye på.

  * strøm (kjekk forskjellige leverandører)
  * mobil
  * har du lån? kjekk rente kan være mye å spare fra billigst til dyrest.
  * Internett, mye å spare der også
  * tv. mye å spare der også.

  Det var noen forslag 🙂

 4. pengeblogg Said,

  september 24, 2011 @ 7:57 am

  Takk for gode tips, Økonomibloggen 🙂 Absolutt viktige områder du nevner. I bunn og grunn handler det mye om å være en bevisst forbruker.

 5. Nyhetsbloggen Said,

  september 26, 2011 @ 7:02 pm

  Liker tipsene du kommer med her Pengeblogg. Mange gode tips!

 6. pengeblogg Said,

  september 26, 2011 @ 7:50 pm

  Takk for det, Nyhetsbloggen 🙂

 7. Dragen Said,

  november 9, 2011 @ 7:33 pm

  Gode tips!

  Ta med vannflaske, så trenger du ikke kjøpe drikke.

 8. pengeblogg Said,

  november 9, 2011 @ 9:16 pm

  Å ta med egen vannflaske er absolutt et bra tips, Dragen. Mange bruker mye penger på kjøpevann, selv om de i de fleste tilfeller har godt nok vann i springen.

 9. Steve Said,

  desember 6, 2011 @ 1:24 pm

  Hei. Gode punkter du har satt opp og har inspirert meg til å gjøre meg noen tanker om egen økonomi for 2012. Har til nå vært forholdsvis fornuftig økonomisk sett men ser det er punkter til forbedringer:-)

  Et lite innspill:
  Istedetfor å spare i aksjefond kan det lønne seg å nedbetale på lån.. det er aldri galt å nedbetale gjeld. Ikke galt å spare i aksjefond heller, men sålenge renten er lav ser jeg det som en god investering å nedbetale gjeld.

  Steve

 10. pengeblogg Said,

  desember 6, 2011 @ 9:53 pm

  Steve, om man skal nedbetale lån eller spare i aksjemarkedet er absolutt et aktuelt spørsmål. Jeg har imidlertid bestemt meg for at jeg i 2012 skal fokusere på å øke aksjeporteføljen min. I tillegg betaler jeg hver måned ned litt av boliglånet mitt, men jeg har lang nedbetalingstid, så avdragsdelen er relativt liten.

  Når renten er lav er det mange som sier at man bør benytte anledningen til å betale ned ekstra på lånet. For så vidt et godt råd det, men man kan jo også si at når renten er lav, så har man ekstra likviditet som man kan kjøpe aksjer for. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.