Flere typer kompetanse

Jeg har nettopp hørt en lydbok av Brian Tracy, hvor et av temaene var kompetanse i arbeidslivet. Tracy mener at det er tre typer kompetanse som er viktig dersom man ønsker å nå langt, og jeg syns denne tredelingen er interessant og at den stemmer godt med mine egne observasjoner av personer rundt meg som har gjort eller gjør karriere.

De tre typene kompetanse er som følger:

 • Grunnleggende kompetanse: Dette er de grunnleggende ferdighetene som det forventes at du har utifra din utdannelse og arbeidserfaring. Jeg er for eksempel siviløkonom, og da forventes det at jeg behersker områder som budsjettering, regnskap, økonomiske analyser og prognosearbeid, i tillegg til at man tar for gitt at en siviløkonom behersker programvare som for eksempel Excel. Uten en slik grunnleggende kompetanse vil du aldri komme særlig langt. Utfordringen er at i dag er det så mange som tar høyere utdanning at det er veldig mange som har slik grunnleggende kompetanse. Skal du skille deg ut, må du derfor også tilegne deg de andre to typene kompetanse.
 • Mellommenneskelig kompetanse: Dette er kompetanse knyttet til det å omgås andre. Skal du nå langt, er du nødt til å ha evnen til å takle mange ulike typer mennesker.
 • Bedriftsspesifikk kompetanse: Dette er kompetanse som er spesifikk for den enkelte bedrift. I store bedrifter kan for eksempel bare det å ha en god oversikt over ledelsesstrukturen på alle nivå være noe som slett ikke alle har. Videre kan det være nyttig å kjenne til bedriftens historie, visjon og vedtatte strategier.

Hvis jeg skal forsøke å vurdere meg selv, vil jeg si at jeg scorer relativt bra på grunnleggende kompetanse og bedriftsspesifikk kompetanse, men at den mellommenneskelige kompetansen med fordel kunne vært bedre. Jeg irriterer meg lett over andres feil og mangler og jeg er slett ikke så flink på small-talk som jeg skulle ønske at jeg var.

Hvordan står det til med din kompetanse? 🙂

Annonser

5 Comments »

 1. Reise til Kypros Said,

  april 3, 2013 @ 2:15 pm

  Jeg kunne nok også blitt en del bedre på small talk. En ting jeg opplever fungerer godt imidlertid for small talk, er å forsøke å finne noe ved den andre personen jeg raskt kan spørre mer om. Dermed slipper jeg å finne på ting, men kan mer innta rollen som talkshow-vert, noe jeg trives meget godt med. Av og til bommer jeg dog stygt, og merker at det blir mer graving enn en konversering, men av og til får jeg det til.

 2. pengeblogg Said,

  april 4, 2013 @ 6:12 am

  Takk for tipset. Skal prøve talkshow-trikset ved passende høve. 🙂

 3. Marianne Said,

  april 4, 2013 @ 11:07 am

  Hei
  Først vil jeg takke deg for en inspirerende blogg. Her lærer jeg mye.
  I veldig mange situasjoner skulle jeg ønske min grunnleggende kompetanse var bedre. Jeg har nok mest av den mellommenneskelige.
  Et tips jeg har til deg er meditasjon. Gjennom meditasjon kommer man i dypere kontakt med seg selv og gjennom en dypere kontakt i en selv ser man lettere andre. Meditasjon hjelper for utrolig mye. Selv har jeg ofte problemer med å konsetrere meg om en ting over lengre tid. Da virker meditasjonen samlende og beroligende.
  Har du noen tips om hvordan man kan øke den grunnleggende kompetansen hjemmefra? Jeg er vel det man kan kalle en potet. Dette har vært nyttig i mange år. men å bygge noen formue er vanskelig.
  Hilsen Marianne

 4. Formuebygging Said,

  april 4, 2013 @ 6:54 pm

  Å ikke bry seg om hva folk mener om deg kan hjelpe å få konversasjonen igang. Det fungerer ganske greit på meg. Samtidig må man også være god til å lytte og forstå hva den andre personen sier, det er to-veis kommunikasjon vi snakker om. 🙂

 5. pengeblogg Said,

  april 5, 2013 @ 6:20 am

  Marianne: Flott at du liker bloggen min. 🙂 Meditasjon er nesten «upløyd mark» for meg, men ser ikke bort ifra at dette er noe jeg kan komme til å utforske litt nærmere etterhvert. Når det gjelder å øke den grunnleggende kompetansen hjemmefra, er vel mitt beste tips å aldri se på seg selv som utlært og å legge vekt på livslang læring. Du kommer langt med å begynne å lese 20 minutter hver dag, så lenge du gjør det hver dag og tar tiden til hjelp.

  Formuebygging: Å bli flinkere til å lytte er noe jeg har arbeidet med meg selv med. For 15 år siden var jeg mer av typen som visste best selv og som sikkert kunne bli oppfattet som litt belærende. Å være seg selv og ikke bry seg for mye om hva andre mener er også helt sikkert et godt råd i de fleste situasjoner. Her har jeg nok litt å gå på selv også. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.