Turbulente tider

Det er turbulente tider. I det siste har det vært skrevet mye om at den norske «gullalderen» kan nærme seg slutten, at boligprisene kan komme til å falle kraftig, at rentenivået kan komme til å stige vesentlig og så videre. Skal vi tro på alle disse dommedagsprofetiene? Nei, ikke nødvendigvis, men jeg tror likevel det kan være fornuftig å ta høyde for at det kan bli vanskeligere tider i økonomien framover. Hva kan du så gjøre som privatperson for å forberede deg på det som måtte komme? Her er mine tre beste tips:

 • Få gjelden ned på et rimelig nivå. Som jeg har skrevet om tidligere, mener jeg at man som en tommelfingerregel bør ha nedbetaling av gjeld som klar førsteprioritet fram til man uten store problemer kan håndtere en lånerente på 10 %. Noen syns kanskje at det å ta høyde for en lånerente på hele 10 % høres mye ut, men ikke glem at dagens lånerente er veldig lav og at det slett ikke finnes noen garantier for at den vil ligge på et like lavt nivå i årene framover. Dersom du per i dag har mer gjeld enn dette, vil jeg i disse turbulente tider anbefale at du begynner å nedbetale noe mer på lånet hver måned, slik at du raskere får gjelden ned på et rimelig nivå.
 • Spar mer. Når du har klart å få ned gjelden på et rimelig nivå, bør du ikke slutte å spare, men du kan gjøre litt endringer i hvordan du sparer. En blanding av nedbetaling av lån og sparing i aksjefond er en god fordeling fram til du er gjeldsfri. Etter at du er gjeldsfri, kan du kombinere sparing i aksjefond med sparing på høyrentekonto.
 • Stå på mer. For de fleste av oss vil det få store privatøkonomiske konsekvenser dersom vi skulle miste jobben. Du kan til en viss grad forsikre deg mot arbeidsløshet gjennom et forsikringsselskap, men jeg vil heller anbefale en annen type «forsikring», nemlig det å bli en mer verdifull arbeidstaker. Dersom det skulle bli nedskjæringer i firmaet du jobber i, vil de mest verdifulle arbeidstakerne sitte tryggere enn de som ikke yter så mye. Og skulle firmaet du jobber i gå konkurs eller på annen måte bli avviklet, vil du lettere finne en ny jobb dersom du får gode anbefalinger fra din tidligere arbeidsgiver. I turbulente økonomiske tider er det derfor ekstra viktig at du gjør en god innsats og viser dine overordnede at du er en verdifull arbeidstaker.
Annonser

2 Comments »

 1. Vasco Da Lama Said,

  oktober 8, 2013 @ 9:16 pm

  Gode råd, som vanlig!

 2. pengeblogg Said,

  oktober 9, 2013 @ 7:01 am

  Takk for det, Vasco Da Lama. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.