Millionærskolen – Kom deg opp på morgenen!

Som jeg har vært inne på tidligere, har jeg lest en rekke biografier om suksessfulle mennesker. Dette er mennesker som ofte har fått utrettet mer i løpet av livet enn de aller fleste andre. Når jeg leser slike biografier, er jeg spesielt ute etter å finne om det er noen fellestrekk mellom suksessfulle mennesker. Ett av disse fellestrekkene, som jeg var inne på i forrige innlegg, er at de jobber mer enn andre. Et annet fellestrekk er at de som regel står opp tidlig på morgenen.

I pensumboken The pledge står det en god del om fordelene med å stå opp tidlig, og det står også en god del tips om hvordan du kan gå fram for å få til å stå opp tidlig i praksis. Forfatteren av denne pensumboken, Michael Masterson, er grunnlegger av og tidligere redaktør for nettsiden Early to rise. Navnet på denne nettsiden sier jo litt om hvor viktig han anser det å komme seg opp tidlig på morgenen er. 🙂

Selv har jeg lenge stått opp tidlig på morgenen. Delvis er dette fordi jeg av natur er et a-menneske, men i tillegg har jeg også meget gode erfaringer med det å stå opp tidlig. Når ungene våkner i mitt hus, har jeg som regel allerede vært oppe i en eller to timer. Denne tiden bruker jeg til å jobbe, skrive blogginnlegg, lese fagbøker, trene osv. Med andre ord starter jeg dagen med aktiviteter som bidrar til å bringe meg nærmere mine langsiktige mål. Jeg gjør også klart alt av matpakker, klær osv. til ungene før de står opp, slik at det blir minst mulig stress når de våkner.

Hvis du ikke allerede står opp tidlig, vil jeg absolutt anbefale deg å prøve det en periode. Det kan gjøre underverker for produktiviteten din. Jeg vil imidlertidig understreke at jeg slett ikke anbefaler at du begynner å sove mye mindre enn du gjør per i dag. De fleste av oss trenger mellom seks og åtte timer søvn hver natt for å fungere godt, og tilstrekkelig med søvn er sammen med et fornuftig kosthold og fysisk aktivitet en viktig del av det å ta godt vare på egen helse. Du må derfor tilpasse leggetiden din til når du skal stå opp. Å sitte og døse foran tv-en og legge seg klokka ett er ikke å anbefale dersom du skal komme deg opp klokka fem. 😉

Annonser

9 Comments »

 1. Tordne Said,

  mars 24, 2014 @ 1:46 pm

  Hmm. Er det gunstigere å sove fra 22:00 til 05:00 enn å sove fra 01:00 til 08:00? Eller er budskapet egentlig «jobb, skriv blogginnlegg, les fagbøker og tren i stedet for å se på TV»?

 2. pengeblogg Said,

  mars 24, 2014 @ 3:56 pm

  Godt spørsmål, Tordne. 🙂

  I utgangspunktet skulle det ikke spille noen rolle om man sover for eksempel kl. 22.00 – 05.00 eller kl. 24.00 – 07.00, men i praksis er det likevel ofte en stor forskjell. Grunnen til dette er at døgnets 24 timer som regel ikke er like. 🙂

  La meg ta meg selv som et eksempel. I tidsrommet kl. 05.00 – 07.00 er det helt rolig i huset, jeg er uthvilt og opplagt (med unntak av de første fem minuttene etter at jeg har stått opp) og jeg kan derfor fokusere helt og holdent på aktiviteter som bringer meg nærmere mine mål. I tidsrommet kl. 22.00 – 24.00 derimot, er jeg sliten etter en lang dag med arbeid og unger, og er derfor mye mer tilbøyelig til å se på tv, surfe på nettet, ringe en venn eller lignende.

  Poenget er ikke å stå opp tidlig i seg selv, men at morgentimer i praksis ofte vil være timer der man kan få arbeidsro og være veldig mye mer produktiv enn timer senere på dagen.

  Jeg sier ikke at dette gjelder absolutt alle, men sammenhengen mellom produktivitet og hvor tidlig man står opp er likevel tydelig i de fleste av bøkene jeg har lest om suksessfulle mennesker.

 3. Formuebygging Said,

  mars 24, 2014 @ 10:43 pm

  For meg er produktiviteten høyest på kvelden akkurat nå. Det er gjerne da jeg gjør ting som å oppdatere bloggen. Surfe på nettet, eller andre ting.

  Merker dog med alderen at det er enklere og enklere for meg å stå opp på morgenen og det er en grei følelse for et menneske som prøver å skifte fra B til A…. 🙂

 4. pengeblogg Said,

  mars 25, 2014 @ 11:24 am

  I ulike perioder og livsfaser kan det være andre løsninger som fungerer best, men jeg tror fortsatt at tidlig i seng og tidlig opp er den løsningen som stort sett vil fungere best for de fleste, dersom høy inntekt og produktivitet er målet.

 5. MaxMega Said,

  mars 25, 2014 @ 10:26 pm

  Jeg er ikke i tvil om at tidlig opp er viktig for mange om man skal øke sin produktivitet. (Der finnes selvfølgelig unntak.) Jeg tror hovedgrunnen til dette er 2 ting:

  1. Psykisk: Man forventer mer av seg selv om man har hele dagen foran seg. Om man drasser seg opp av senga til lunsj så føler man ofte at dagen over allerede.
  2. Kulturelt: Familie, venner og samfunnet forventer andre ting av deg til ulike tider av døgnet. Det er som regel etter middagstid at en kompis ringer og inviterer deg, eller at bror din kommer innom på besøk og så videre…

  Av denne grunn er jeg overbevist om at man blir mer produktiv av å starte dagen tidlig. Man får gjort mer før andre begynner å stille sosiale krav til deg.

 6. pengeblogg Said,

  mars 26, 2014 @ 5:49 am

  Gode poenger som jeg er helt enig i, MaxMega. 🙂

 7. Kalle K Said,

  april 1, 2014 @ 9:22 am

  Jeg har praktisert dette en stund i jobbsammenheng. Jeg kommer ca kl 07:00 på morgenen. Tiden mellom 07:00 og 09:00 får jeg ofte gjort mer enn det jeg får gjort resten av dagen.

  Jeg pendler til Oslo, og tiden på toget (ca 30min) er jeg-tid. Da leser jeg faglitteratur, eller hører lydbøker.

  På veien hjem derimot, er det ofte litt lite futt igjen. Da er veien kort til agurknyheter på vg/db.

 8. pengeblogg Said,

  april 1, 2014 @ 12:04 pm

  Klarer man å finne noe tid i løpet av dagen til egentid, pluss at man blir flinkere til å utnytte de timene av døgnet der man er mest opplagt og produktiv, er mye gjort. 🙂

 9. MaxMega Said,

  april 12, 2014 @ 8:15 pm

  http://www.vg.no/nyheter/utenriks/fem-ting-a-mennesker-gjoer-annerledes/a/10139000/

  Her var det en hel haug med argumenter for å komme seg opp om morgenen!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.