Millionærskolen – Den første millionen er den vanskeligste

Du har sikkert hørt rike personer si at «den første millionen var den vanskeligste». Dette er en sannhet som det kan være viktig å ha i bakhodet når du skal i gang med å investere pengene dine. I begynnelsen går formuebyggingen saaaaakte, og dette kan være frustrerende og føre til at mange gir opp og går tilbake til gamle vaner med å bruke opp hele inntekten sin hver måned. Men klarer man å holde ut den innledende og til tider fryktelig kjedelige fasen, vil formuebyggingen etterhvert bli lettere og lettere. Det er to hovedgrunner til at det er slik:

 • Det tar tid å lære seg de grunnleggende ferdighetene som må til for å bygge formue. For å gjenta meg selv til det kjedsommelige – må du lære deg å kutte kostnadene dine, øke inntektene dine og investere pengene dine for å klare å bli millionær. Når du har fått disse grunnleggende ferdighetene på plass, vil alt det andre automatisk gå mye lettere. For meg er det for eksempel en helt naturlig ting å investere en betydelig andel av min utbetalte inntekt hver måned, og jeg er alltid oppmerksom på nye muligheter som måtte dukke opp når det gjelder det å øke inntekten min. Dette er vaner som jeg over tid har klart å etablere, og som nå er knyttet til den personen jeg er og ønsker å være. Å gjøre noe annet for meg vil nå være «naturstridig». 🙂 For 15 år siden var jeg imidlertid i en helt annen situasjon. Da satt pengene løst og jeg hadde ingen plan eller strategi for hva jeg holdt på med når det gjaldt min privatøkonomi. Jim Rohn sa noe sånn som at «det er ikke de resultatene du skaper som er det viktigste, men den personen du må utvikle deg til å bli for å klare å skape disse resultatene». Dette ligger det mye visdom i. Tenk for eksempel på historien til Donald Trump. Svært forenklet er historien slik – han var først rik, så mistet han alle sine pengene sine og ble full av gjeld, deretter ble han veldig rik. 😀 Årsakene til at det ble slik er sikkert mange, men jeg vil tro at en av hovedårsakene til at Trump klarte å komme så sterkt tilbake, er måten han utviklet seg som person på. Det har også blitt påstått at dersom man samlet inn alle pengene i hele verden og spredde dem likt til alle jordens mennesker, så ville pengene etter noen år igjen bli fordelt omtrent som de var i utgangspunktet. Jeg tror ikke dette er helt sant, men det er likevel en viss grad av sannhet i dette. De som har «the millionaire mind» vil begynne å akkumulere formue igjen, mens de som sløser og kaster bort de pengene de mottar vil bli like blakke igjen.
 • I begynnelsen vil nesten all akkumulering av formue skje ved at du investerer «nye» penger (for eksempel en andel av utbetalt lønn hver måned). Etter hvert som formuen din blir større og større, vil verdistigningen på allerede investerte midler bli tydeligere og tydeligere. Har du ingenting investert, vil det at aksjemarkedet stiger 10 % på et år, ikke gi deg noe verdistigning på din portefølje. Har du kr 100.000 investert, vil porteføljen din imidlertid øke med kr 10.000. Har du kr 1.000.000 investert, vil porteføljen din øke med kr 100.000. Det at de pengene du allerede har investert og akkumulert «jobber» for deg, er en nesten magisk greie som det er veldig motiverende å følge med på. Men for å oppleve denne magien, er det helt nødvendig at du holder ut den første fasen.

Det å bli millionær er altså av ulike grunner en utholdenhetsprøve. Det kan sammenlignes med det å trene seg opp til å løpe en maraton. Bare en liten andel av befolkningen orker å legge inn den nødvendige innsaten som må til for å klare å fullføre en maraton, og bare en liten andel av befolkningen orker å tilegne seg de kunnskapene og vanene som må til for å klare å bli millionær. Men har du først klart å fullføre en maraton, vil det i de fleste tilfeller være ganske enkelt å fullføre en ny. Akkurat slik er det også med penger – har du først klart å opparbeide deg den første millionen, så vil den neste være veldig mye enklere. 🙂

Never give up

 

Annonser

6 Comments »

 1. Formuebygging Said,

  juni 11, 2014 @ 8:14 pm

  Hmm… hva med den første 100.000? Holder på her, syns det er vanskelig nok. 😉

  Har tenkt en del på hvordan rentes rente effekten virker i fond. Har for meg du snakket noe om det i en kommentar en gang.

  Kanskje et forslag til et nytt innlegg? Forskjellen mellom banksparing og fond og hva du tjener/kan tjene/tape på det.

 2. kalle Said,

  juni 11, 2014 @ 8:49 pm

  Bikket akkurat 100.000 denne uken i fond.

  Sparer minst 2000 i månden, og sparer ekstra ved utbetaling av feriepenger, skattepenger og bonus.
  🙂

 3. pengeblogg Said,

  juni 12, 2014 @ 5:26 am

  Formuebygging, dette gjelder helt generelt. Den første kronen er verre enn den andre, og den første milliarden er verre enn den andre (ok da, jeg har ikke så mye erfaring med milliarder ennå, men vil tro at dette gjelder også for så store beløp 🙂 Takk for tips angående hva man kan oppnå av ekstraavkastning ved å utsette skatten ved å spare i fond. Jeg skal skrive om dette når jeg kommer til investering i fond.

  Kalle, gratulerer med de første kr 100.000. Nå er det bare å kjøre på og erobre de neste kr 100.000. 🙂

 4. Formuebygging Said,

  juni 12, 2014 @ 9:27 am

  kalle: gratulerer! Satser på å bikke 50k denne måneden. 🙂

 5. Vix Said,

  juni 14, 2014 @ 10:36 pm

  Mulig du har skrevet om dette tidligere,men fant ikke noe spesielt om strategi ved kjøp av fond. Kjøper du uavhengig av kortsiktige svingninger? Tenker spesielt nå som børsen topper nesten hver dag og «alle» er klar for korreksjon. Har selv satt litt på vent, men det jo bare flaks om jeg treffer toppen, og børsen kan like gjerne fortsette oppover.

 6. pengeblogg Said,

  juni 15, 2014 @ 5:46 am

  Vix, jeg kommer til å skrive om aksjefond i senere innlegg i Millionærskolen.

  Helt generelt er det veldig vanskelig å time toppen. Man kan selvsagt være heldig noen ganger, men ofte vil det være en vel så god strategi å alltid være fullt inne i markedet med alt man har av tilgjengelige midler. Penger på vent står jo gjerne plassert på en bankkonto med lav rente, så hvis børsen fossen videre mens man venter, kan man fort tape mye.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.