Nytt ultimat økonomisk mål, del 1

Jeg har tidligere skrevet om at mitt ultimate økonomiske mål er å bli økonomisk uavhengig. For noen år tilbake mente jeg med dette at jeg skulle opparbeide en så stor sum på en bankkonto at det ville dekke mine levekostnader for resten av livet. Litt avhengig av hvilke forutsetninger man tar, ville dette ha krevd at jeg hadde bygd opp en bankkonto på mellom 10 og 20 millioner kroner.

Selv om jeg ser på det å å bygge opp en bankkonto på mellom 10 og 20 millioner kroner som fullt mulig, så vil det ta ganske mange år. Jeg har derfor det siste året bestemt meg for at jeg at heller skal omdefinere mitt ultimate økonomiske mål til:

 • Ingen gjeld.
 • En sum som vil dekke minst fem års levekostnader på en bankkonto.
 • Trading-/investeringskapital som vil gjøre det mulig for meg å skape inntekter som vil kunne dekke framtidige levekostnader.

Selv om dette målet også vil kreve en ganske stor sum penger, så vil det være et mål som jeg vil kunne klare å nå på mye kortere tid. Det er to hovedgrunner til at jeg heller ønsker å ha dette som mål. Det første er det mest opplagte, nemlig at dette er et mål som jeg raskere vil kunne nå. Den andre grunnen er at det å gå over til å ha trading og investering som «jobb» virker forlokkende og motiverende på meg. Jeg har uansett ikke noe mål om å bli noen daytrader, så dette vil være en jobb som vil kreve betydelig mindre arbeidstid enn den jobben jeg har i dag og som jeg vil kunne utføre hvor som helst i verden (gitt at jeg har nettilgang). I tillegg vil dette være en jobb som i veldig stor grad også vil være en hobby. Skulle alt gå galt, og jeg ikke lykkes, vil worst case være at jeg etter fem-ti år må tilbake til arbeidslivet. Men noen sjanser må man ta her i livet. 🙂

Som jeg har skrevet om tidligere, så ønsker jeg ikke å blottlegge min egen økonomiske situasjon fullt ut på denne bloggen, men jeg har kommet fram til at dette målet bør være mulig for meg å nå innen tre-fem år fra nå. Det er imidlertid selvsagt knyttet en del usikkerhet til hvor lang tid dette vil ta. En stor del av min finansformue er for eksempel per i dag investert i aksjefond, så utviklingen i aksjemarkedet de neste årene vil i stor grad påvirke hvor lang tid det vil ta. I tillegg har jeg forutsatt at jeg holder meg frisk og arbeidsfør i perioden og at jeg ikke vil få noen store uventede kostnader på huset og lignende.

I neste innlegg skal jeg skrive om min plan for hvordan jeg skal klare å nå dette målet i løpet av tre-fem år.

Annonser

7 Comments »

 1. Dividend Said,

  januar 6, 2015 @ 9:34 pm

  Gleder meg til fortsettelsen!!

  Viktig å ha store, oppnåelige og definerte mål!

  Selv jobber jeg med å bygge opp en passiv inntekt-portefølje som på sikt skal dekke mine kostnader. Primært investerer jeg i utbytte-vekst selskaper, samt noe utleie av eiendom.
  Mitt (anslåtte) crossover-over point vil være om ca 1,5år:) men ønsker å fortsette i ordinær jobb noen år for å bygge

  Å kunne investere som hobby/bi-inntekt høres meget spennende ut!

  D

 2. Formuebygging Said,

  januar 6, 2015 @ 10:18 pm

  Hårete mål! Spennende 🙂

  Liker godt den tankegangen din om at du kan utføre en jobb hvor som helst så lenge du har netttilgang. Det samme er min langsiktige plan, dog med andre «arbeidsoppgaver» innen bransjen foto og musikk som jeg for øvrig smått har kommet igang med. 🙂

  Enn så lenge tropper jeg opp på min 8-16 jobb, da den foreløpig gir høyest inntekt. Men alt ettersom årene går blir jeg nok mindre avhengig av den.

 3. pengeblogg Said,

  januar 7, 2015 @ 10:12 am

  Takk for det, Dividend og Formuebygging. 🙂

  Målet om å slutte å ha en vanlig jobb har så langt vært et veldig langsiktig mål for meg. Greit nok det, men mål som man kan klare å nå om ikke så aaaalt for lenge virker mer motiverende og er derfor kanskje mer egnet til å stimulere til å yte det lille ekstra som må til. 🙂

 4. Helge Said,

  januar 7, 2015 @ 6:07 pm

  Dette virket som en spennende vri av bloggen din! Gleder meg til å følge deg videre og høre om din strategi!

 5. pengeblogg Said,

  januar 9, 2015 @ 1:10 pm

  Takk for det, Helge. 🙂

 6. Finansnerden Said,

  januar 10, 2015 @ 3:14 pm

  Virker som en fornuftig og realistisk vri på den opprinnelige målsetningen om øknomisk uavhengighet. Blir gøy å følge med på ferden videre!

  Men ønsker du virkelig å inkludere «trading», som del av ditt fremtidige levebrød? Dette er jo noe helt annet enn å investere, og ren spekulasjon i mine øyne. Mer presist vil det være å begi seg ut på «the losers game». Selvsagt finnes det noen som lykkes her, men disse er sjeldne som rosa elefanter på en klar sommerhimmel.

  Velger man å gå ned denne veien, så er det utrolig viktig at man forstår risikoen ved sine valg, samt begrenser trading delen av porteføljen til maks 5-10%. Anbefaler videre å tracke avkastningen på tradingdelen av porteføljen svært nøye. Hvis man på sikt ikke klarer å slå indeks, så bør man finne på noe bedre å bedrive tiden med.

  Ikke meningen å være så streng, men vil ikke se deg kaste dine hardt ervervede penger på sjøen 🙂

 7. pengeblogg Said,

  januar 10, 2015 @ 8:26 pm

  Takk for god kommentar, Finansnerden. Som en generell advarsel er jeg enig i det meste av det du skriver.

  Jeg har ikke tenkt å «ta en Idar Vollvik» og sløse bort pengene mine på aggressiv trading. Jeg kommer til å skrive mer om dette i senere innlegg, men her er litt overordnet om hvordan jeg ser for meg dette:

  * Den langsiktige verdiskapningen i aksjemarkedet generelt skal jeg ta del i gjennom å investere i aksjefond.
  * Når markedet er inne i en god periode, og det finnes aksjer som er inne i tydelige trender, kan jeg trade. Sannsynligvis vil det bli kun bli snakk om kjøp og salg av noen få enkeltaksjer per år.

  Jeg holder nå på å lese The reminisences of a stock operator om igjen, og jeg får der bekreftet mitt syn om at det ikke er egenskaper ved markedet som gjør at det for de fleste er «a loser’s game», men heller egenskaper ved traderne. Jeg sier ikke at jeg har knekt koden helt, men jeg har operert i aksjemarkedet i over 20 år (dog i veldig varierende grad), så jeg mener ihvertfall at jeg skal klare å unngå de fleste nybegynnerfeilene.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.