Nytt ultimat økonomisk mål, del 5

Dette innlegget, som nå er oppe i fem deler, har av en eller annen grunn fenget leserne mine veldig. Jeg har fått mange gode kommentarer, og det setter jeg stor pris på. 🙂

En av de tingene jeg har fått tilbakemelding på, er at summen jeg skal ha på tradingkontoen min før jeg tør å slutte i min vanlige jobb er for lav. Summen jeg kom fram til opprinnelig var kr 1.500.000, men som jeg har fått kommentarer på, kan det bli vanskelig å oppnå en avkastning som er så stor at jeg vil kunne klare å leve av det. Etter å ha regnet og tenkt litt på akkurat dette, har jeg kommet fram til at jeg er nødt til å gjøre noe for å øke tradingkapitalen. Jeg ønsker imidlertid ikke å endre på datoen for når jeg skal ha nådd mitt nye mål, så hva gjør jeg da… 😉

Det jeg har kommet fram til er en endring/presisering av planen min som går på at alle renteinntekter fra de tre nye bankkontoene mine, og også alle andre typer inntekter jeg måtte ha i de første fem årene etter at jeg slutter å jobbe, skal tilføres tradingkapitalen og kan brukes til investering og trading fra år 6. I forhold til min opprinnelige plan blir da innfasingen av tradingkapitalen slik:

 • År 1: Kr 500.000 investeres «trygt» i aksje- og obligasjonsfond. Disse skal jeg ikke røre før etter tidligst fem år. I tillegg skal jeg bruke kr 200.000 til kjøp av enkeltaksjer (eller eventuelt eiendom eller andre investeringer).
 • År 2: Ytterligere kr 200.000 brukes til kjøp av enkeltaksjer/andre investeringer.
 • År 3: Ytterligere kr 200.000 brukes til kjøp av enkeltaksjer/andre investeringer.
 • År 4: Ytterligere kr 200.000 brukes til kjøp av enkeltaksjer/andre investeringer.
 • År 5: Ytterligere kr 200.000 brukes til kjøp av enkeltaksjer/andre investeringer.
 • År 6: Alle øvrige akkumulerte inntekter brukes til kjøp av enkeltaksjer/andre investeringer.

I den opprinnelige planen hadde jeg tenkt at både renteinntekter og andre typer inntekter skulle kunne brukes løpende, altså i tillegg til de kr 30.000 som jeg setter av til forbruk hver måned. Denne endringen gjør altså at jeg vil disponere litt mindre til forbruk hver måned de fem første årene, men jeg tror ikke denne reduksjonen er så stor at den vil skape noen store problemer for meg.

Hvor stor tilleggssum det her blir snakk om er høyst usikkert. Dette vil avhenge av hva innskuddsrentene blir i de fem første årene etter at jeg slutter å jobbe, og hva jeg klarer å skape av øvrige inntekter. Men i og med at vi her snakker om alle renteinntekter og tilleggsinntekter over en periode på fem år, vil det sannsynligvis bli snakk om en ganske stor sum som jeg på denne måten kan øke tradingkapitalen min med, og dermed øke sannsyligheten for at jeg etterhvert vil klare å leve av avkastningen av den. 🙂

En «bieffekt» av at tradingkapitalen min er satt noe lav, er at dette tvinger meg til skaffe meg noen flere inntektskilder når jeg slutter å jobbe. Med tanke på at det er en viss fare for at man blir litt sløv av å være fullstendig økonomisk uavhengig (for eksempel dersom man har et så stort bankinnskudd at man kan leve godt bare av renteinnktene), tror jeg dette rett og slett kan være sunt. Jeg har nemlig ingen planen om å la hodet og kroppen forfalle når jeg slutter å jobbe. 🙂

 

 

 

 

Annonser

7 Comments »

 1. Petter Said,

  januar 30, 2015 @ 9:09 am

  «Men i og med at vi her snakker om alle renteinntekter og tilleggsinntekter over en periode på fem år, vil det sannsynligvis bli snakk om en ganske stor sum som jeg på denne måten kan øke tradingkapitalen min med, og dermed øke sannsyligheten for at jeg etterhvert vil klare å leve av avkastningen av den.»

  Ganske stor sum? Hva slags realavkastning forventer du at man får på tradingkapitalen når pengene står i banken, med tanke på at du betaler formueskatt på 0,85% i tillegg? 🙂

  Banker tilbyr 10års fastrente for 3,20%, og vil sannsynligvis reduseres ytterligere pga den økonomiske situasjonen i verden. Innskudd er ofte minst 0,50% lavere enn boliglån. De kvalitative lettelsene fra ECB vil sørge for at rentene forblir lave i flere år fremover.

 2. pengeblogg Said,

  januar 30, 2015 @ 12:42 pm

  I dag kan man vel få en innskuddsrente på 3 % hos de beste bankene. Hvis vi forutsetter at den holder seg på dette nivået, vil renteinntektene første år bli på:

  * kr 3.500.000 – kr 500.000 som skal plasseres i fond – kr 200.000 som skal brukes til trading – kr 180.000 som er halvparten av det jeg skal bruke til forbruk (i gjennomsnitt i løpet av året vil halvparten stå på konto) = 2.620.000 * 0,03 = kr 78.600.
  * Av dette beløpet må jeg trekke i fra 27 % kapitalskatt (kr 78.600 * 0,27 = 21.200) og 0,85 % formueskatt av formuen på slutten av året, fratrukket bunnfradraget på kr 1.200.000 (3.140.000 – 1.200.000 * 0,0085 = 16.500)
  * Det jeg sitter igjen med blir da kr 40.900.

  De påfølgende årene vil dette beløpet gradvis bli noe lavere.

  I tillegg til renteinntektene vil jeg også kunne spe på med andre typer inntekter. Hvis vi for eksempel sier at jeg klarer å tjene kr 3.000 på andre ting hver måned, vil dette over fem år bli kr 180.000 + renteinntekter.

  Det er altså ikke snakk om enorme summer, men akkumulert over år vil det kunne bli et fint tillegg til tradingkapitalen.

 3. Dizwisf Said,

  januar 31, 2015 @ 11:40 am

  Hei!

  Det skal bli spennende at forsette å følge din blogg 🙂

  Lurer litt på hva kone/samboen din synes om planene dine? Er hun i en lignende situasjon, eller har hun forståelse for at du valgt denne livsstil og støtter/evt. ikke støtter dette?

  Mvh
  Diz

 4. Helge Said,

  januar 31, 2015 @ 3:06 pm

  Som skrevet tidligere: Utrolig inspirerende og god blogg du har! Den har gitt meg mye ifm min egen økonomi og investeringsvilje!

 5. pengeblogg Said,

  februar 2, 2015 @ 8:58 am

  Diz, kona mi har en jobb hun trives i og har ikke de samme planene som meg om å slutte å arbeide om noen år. Men vi er jo småbarnsforelde, med de «tidsklemmeutfordringene» det medfører, så hun ser jo absolutt fordelene det vil medføre at en av oss kan være mer hjemme. For øvrig er ingen av oss veldig materalistiske, så det faller helt naturlig for oss å ikke ha et veldig høyt forbruk.

 6. pengeblogg Said,

  februar 2, 2015 @ 8:58 am

  Tusen takk for det, Helge. 🙂

 7. Egil Said,

  mars 7, 2015 @ 6:36 pm

  Hei
  Har lest denne bloggen over lang tid, spesielt bra var den å følge millionærskolen
  under tiden har jeg sett etter de beste innvisterings muligheter som finnes, har en drøm om å bli økonomisk uavhengig, så jeg kan bestemme selv når jeg når en viss alder om jeg vil fortsette å jobbe eller trekke meg tilbake.
  siden Desember har jeg startet med noe som heter sosial copy trading hos etoro

  http://www.copymyprofits.se/ehalfdan/

  Dette ser helt fantastisk ut- med et stort potensiale, ser veldig lyst på den økonomiske fremtid med etoro

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.