Fire faser og realisering av fondsandeler

Mitt litt hårete mål er at jeg skal kunne slutte å arbeide 31.12.2018. Jeg har tenkt en del på hvordan jeg skal gå fram for å klare dette, og har kommet fram til at det grovt sett er fire faser jeg må igjennom:

 • Fase 1: I første fase skal jeg investere i fond. Det er denne fasen jeg befinner meg i nå, og etter planen er jeg ferdig med denne fasen i juli i år.
 • Fase 2: I andre fase skal jeg betale ned på boliglånet mitt, mens fondsandelene står «til heving».
 • Fase 3: I tredje fase skal jeg fortsette å betale ned på boliglånet, samtidig som jeg begynner å realisere fondsandeler.
 • Fase 4: I fjerde fase bygger jeg opp mine tre nye kontoer (konto for fem års levekostnader, tradingkonto og bufferkonto) ved hjelp av månedlig sparing og realisering av fondsandeler. Denne fasen vil være ferdig når jeg har nådd målet mitt.

En viktig avgjørelse litt fram i tid blir beslutningen om når jeg skal begynne å realisere fondsandeler. Forventet avkastning er jo høyere i fond enn på en bankkonto og ved nedbetaling av boliglån, så dette tilsier at jeg bør vente lengst mulig med å realisere fondsandeler. Samtidig er det slik at aksjemarkedet kan svinge voldsomt. Dette gjør at det kan være fornuftig å selge seg ut over en viss periode, og i hvert fall at jeg selger noe hvis det blir perioder fram mot 31.12.2018 der det blir sterk verdistigning i aksjemarkedet. I den jobben jeg har nå er det tre måneders oppsigelsestid. Det ville jo vært fryktelig synd om jeg er fullinvestert når jeg sier opp jobben, og at det blir et krakk i perioden mellom jeg sier opp og slutter. En foreløpig realiseringsplan er derfor som følger:

 • Fram til mai 2017 skal fondsandelene få stå i fred (om lag to år til). Jeg skal deretter realisere mine fondsandeler fram mot desember 2018.
 • Hvis det imidlertid blir en sterk vekst i aksjemarkedet kommende to år, slik at jeg i denne perioden på et tidspunkt har akkumulert mer enn 80 % av målet mitt, skal jeg realisere en god del fondsandeler for å sikre meg.

Hva mener dere om en slik plan?

Annonser

6 Comments »

 1. Peder Said,

  april 15, 2015 @ 8:19 am

  Smart og velfundert.

  Men jeg ville nok ha latt være å realisere fond som jeg kunne tenke meg å ha med videre i livet, selv om jeg da ville ha «tatt med meg skatt inn i nirvana», som du tidligere kommenterte. Hvorfor er det så farlig? Det er du som er økonomen, ikke jeg, men er det ikke en del negative aspekter ved realisering kontra å beholde?

 2. Advocado Said,

  april 16, 2015 @ 11:53 am

  Hei,

  Hvorfor ikke beholde samtlige fond og trekke på disse når du pensjonerer deg? Feks 4. % uttak per år (minus et brløp du tar ut til trading dersom du ønsker). Har mere troen på det enn ren trading, så er du sikret st utbyttet reinvesteres (det skjer jo i de fleste fond). Er vel også en fordel å få spredt skatten ut over tid.

 3. pengeblogg Said,

  april 17, 2015 @ 5:51 am

  Peder, nå som det ikke lenger er kjøps- og salgsgebyr i fond (det var vanlig for noen år tilbake), er det ikke noen særlig negative aspekter ved det å «nullstille» fondsporteføljen min før jeg slutter å arbeide.

 4. pengeblogg Said,

  april 17, 2015 @ 5:54 am

  Advocado, dette kunne jeg ha gjort hvis tradingkontoen min var betydelig større enn det jeg har satt meg som mål at den skal være før jeg slutter å arbeide. Skal jeg etter hvert klare å leve av trading/investering, er jeg nødt til å skape en avkastning på mye mer enn 4 % per år.

 5. Peder Said,

  april 17, 2015 @ 2:48 pm

  Salgsgebyr, som ikke lenger er vanlig, betyr vel ikke så mye som de rentene du har mulighet til å kunne fortsette å få på opptjent gevinst (før realisasjon og beskatning)… Rentes renteeffekt > salgsgebyr

 6. pengeblogg Said,

  april 17, 2015 @ 7:54 pm

  Jo da, rentes renteeffekten trekker helt klart i retning av at jeg bør beholde fondsandelene. Men som nevnt tidligere ønsker jeg ikke å ta med meg for mye urealisert skatt når jeg slutter å arbeide og skal leve på en lavere fast månedlig inntekt. Dessuten har jeg endel andeler i noen fond som var veldig gode fond da jeg kjøpte, men som nå bare er middels gode fond. Det er også en årsak til at jeg ønsker å «nullstille» porteføljen min.

  Ikke noe fasitsvar her, så dette er et valg jeg har tatt etter å ha tenkt meg om en stund.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.