2015 – Status oktober

 • Sparing/investering: kr 20.000
 • Brutto inntekt: kr 57.900
 • Prosent av ultimat mål oppnådd: 42 %
 • Karakter på egen innsats: 2 (middels fornøyd)

Oktober ble en grei måned. Jeg klarte å spare det jeg skal spare hver måned, men jeg hadde kun min faste lønn som inntekt. Jeg gir derfor ikke meg selv mer enn karakter 2 denne måneden.

Aksjemarkedet har gitt svært god avkastning i oktober, noe som har resultert i at min prosent for hvor nært jeg er målet mitt gjorde et byks fra 35 % i september til 42 % i oktober. Totalt sett økte min netto finansformue med kr 255.000 i oktober, og kun kr 20.000 av dette var «nye» penger.

Annonser

14 Comments »

 1. abus Said,

  oktober 30, 2015 @ 7:45 am

  Veldig sterkt å øke formuen med 255000,- i løpet av 1 mnd, når kun 20000,- er nye penger!

 2. pengeblogg Said,

  oktober 30, 2015 @ 7:51 am

  Abus, man kan nesten bli litt «stormannsgal» av slike tall. 🙂 Men sånn er det i aksjemarkedet – det svinger kraftig. Det gjelder bare å holde seg fast til masta og ha fokus på destinasjonen. 😀

 3. Aksjebloggeren Said,

  oktober 30, 2015 @ 8:03 am

  Haha.. Ja det må jeg si. Må være noe spesielt å se formuen endre seg så mye på en måned! 🙂 Men ja, man må ikke la seg rokke av det, skal tross alt tåle minst like stor svingning andre veien.

 4. pengeblogg Said,

  oktober 30, 2015 @ 9:26 am

  Aksjebloggeren, prosenten gikk ned i både august og september, så det er fint å se at det gikk opp i oktober. For øvrig spent på kommende måneder nå. I gjennomsnitt har jo månedene rett før og rett etter nyttår vært av de beste. Så får vi se om det gjelder denne gangen også. 🙂

 5. Dravoj Said,

  oktober 30, 2015 @ 3:02 pm

  Hei,
  Jeg lurer på hvordan du er kommet frem til summen nok 4 millioner og hvor lenge du tenker de pengene skal vare? Min kone og jeg driver også og sparer, men har en noe lengre vei å gå. Målet vårt er å ha nok til å slutte i fast jobb om ca. 15 år når vi begge er godt over femti, men vi kommer til å jobbe noen måneder i året.

  Litt rotete dette, men spørsmålet er hvor lenge du tenker pengene skal vare mtp at livet i Norge koster, man må betale formuesskatt og evt skatt ved realisering av aksjeutbytte?

  Avslutningsvis ønsker jeg å si bloggen er veldig inspirerende og bra!

 6. pengeblogg Said,

  oktober 30, 2015 @ 9:07 pm

  Dravoy, 1,8 millioner skal jeg sette på en høyrentekonto og bruke til løpende forbruk de første fem årene (tredve tusen hver måned). Resten skal jeg investere i diverse verdipapirer (primært obligasjonsfond, aksjefond og enkeltaksjer) og noe skal jeg også ha som en buffer på en høyrentekonto. Alle renteinntekter og andre typer inntekter (jeg skal slutte å jobbe fulltid, men jeg har ikke nødvendigvis tenkt å slutte helt å jobbe) de fem første årene skal tilføres investeringskapitalen min. Målet er at investeringskapitalen etter fem år skal ha vokst såpass mye at avkastningen av den kan dekke en stor andel av mine levekostnader.

  Det finnes mange grunner til at jeg burde ha ventet med å slutte å jobbe til jeg har akkumulert et mye høyere beløp enn fire millioner kroner. Men jeg ønsker at målet skal være mulig å nå innen utgangen av 2018, og jeg er villig til å ta endel risiko. I verste fall må jeg tilbake i full jobb etter kanskje ti år, men da har jeg i det minste fått ti år som «fri fugl» i relativt ung alder. Ikke verst bare det. 🙂

 7. Finansnerden Said,

  november 2, 2015 @ 5:15 pm

  Tenker det er utrolig gøy å se utslagene på aksjeporteføljen når man har litt voksne beløp. Er når verdiene kan svinge med en middels personbil fra en dag til en annen at man virkelig har penger 😉

  Stå på! 😀

 8. Tommelmannen Said,

  november 2, 2015 @ 11:32 pm

  Jeg er imponert over din kunnskap og at du tørr å satse så sterkt på aksjer. Ting jeg bare kan drømme om 😛
  Har nettopp startet opp egen blogg, kom gjerne innom og gi meg noen tips om sparing 🙂

 9. Dollarglis Said,

  november 2, 2015 @ 11:36 pm

  Hei,
  Jeg leser din blogg med stor interesse og synes det er veldig inspirerende lesing.
  Har selv klart å opparbeide meg en finansformue på rundt 5 mill, så det er fullt mulig å få det til med vanlig lønn og noe disiplin
  Men lurer litt på hvordan du har plassert din portefølje ? Event hvilke type fond ?

 10. pengeblogg Said,

  november 3, 2015 @ 5:41 am

  Finansnerden, du har helt rett i at det er kult å se at formuen kan øke så mye på bare én måned. Ikke fullt så kult når det går fort nedover, men store svingninger har jeg lært meg å leve med. 🙂

  Motivasjonen er fortsatt på topp, så jeg har ingen planer om å gi meg nå. 🙂

 11. pengeblogg Said,

  november 3, 2015 @ 5:42 am

  Takk for det, Tommelmannen. Skal sjekke ut bloggen din.

 12. pengeblogg Said,

  november 3, 2015 @ 6:07 am

  Takk for det, Dollaglis. Fem millioner i finansformue er bra, og da ligger du noen steg foran meg. 🙂

  Jeg har bygget opp formuen min over mange år. Jeg har mye i globale aksjefond, men også endel i et fond for nye markeder, noe i et eiendomsfond og litt i et globalt obligasjonsfond. Skulle jeg begynt med blanke ark i dag, ville jeg nok ha investert litt annerledes enn det jeg har gjort, særlig med tanke på fordelingen mellom aktive og passive fond (jeg hadde mer tro på aktive fond tidligere), men i og med at jeg ikke ønsker å skatte av realisert gevinst ennå, er jeg tilbakeholden med å selge fondsandeler. Jeg kommer selvsagt til å selge hvis noen av mine fond over lang tid skulle levere elendige resultater, men så langt har ikke det vært tilfelle.

  Hvordan har du investert finansformuen din?

 13. Dollarglis Said,

  november 3, 2015 @ 9:10 pm

  Muligens jeg har kommet noe lenger enn deg, men tror kanskje jeg også er noen år eldre (47)
  Så hvis du fortsetter i dette tempoet tar det ikke lang tid før du også begynner å irritere deg over den særnorske og urettferdige formueskatten 🙂
  Jeg begynte med aksjesparing da bankene solgte noe som de kalte AMS (aksjesparing med skattefradrag) tidlig på 90 tallet.
  Jeg har idag delt porteføljen i to, den ene delen er i frie fond, mens den andre delen er en såkalt Investeringskonto, der jeg kan kjøpe og selge fond uten at det utløser skatt på eventuell gevinst. Tidligere var dette produktet forbundet med høye kostnader, og var ikke aktuelt for meg, men nå betaler man kun en kostnad til de fondene man velger pluss en liten forsikringspremie, men dette kjenner du helt sikker til.
  Når det gjelder min fordeling i de frie fondene så er det meste plassert i et globalt indeks fond og resten i et norsk indeksfond og 2 bransjefond , teknologi og farmasi.
  Her har jeg også en spareavtale som surrer og går.
  Når det gjelder Investeringskontoen så går jeg mer etter hvilke fond som har gjort det best de 3 siste månedene, så er ikke sen om å å bytte hvis et fond går ned mer enn 10 prosent.
  Men som du sikkert vet alt om så er det håpløs å prøve å time markedet, det lever sitt eget liv, om du liker det eller ei 🙂
  Og tro meg, jeg har gått på noen brølere jeg også, men trøsten er at det lærer man av.

 14. pengeblogg Said,

  november 4, 2015 @ 7:17 am

  Dollarglis, jeg er fortsatt i tredveårene. Jeg har betalt formueskatt noen år, og er enig med deg i at det er en urettferdig skatt. Man skatter når man tjener penger og når man bruker penger, så hvorfor man i tillegg skal skatte for å oppbevare penger er ikke logisk for meg. Men, jeg prøver å ikke bruke mye energi på å irritere meg over eksterne forhold. Jeg har mer enn nok av eget forbedringspotensiale å bruke tid og energi på. 😀

  Jeg husker AMS, og min far investerte i det. Jeg hadde også begynt å interessere meg for aksjer da, men betalte ikke noe skatt, så det var ikke noe å hente på denne ordningen for meg.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.