Tenk stort, tenk smått, tenk realistisk

Det er ikke alltid så lett å avgjøre hva man bør fokusere på når man skal nå store mål. Jeg har for eksempel satt meg som mål å bygge meg opp en netto finansformue på kr 4.000.000 innen 31.12.2018, og tenker stadig på hvordan jeg skal klare å nå dette ambisiøse målet. Det florerer av tips der ute. Her er to av dem:

 • Tenk stort. I selvutviklingslitteraturen blir man oppfordret til å «tenke stort». Sett deg store mål, forlang mye av deg selv og andre, jobb mye og hardt og du vil nå langt.
 • Tenk smått. Mange blogger som skriver om personlig økonomi legger vekt på at «fanden ligger i detaljene» og anbefaler at man ser detaljert på hva man bruker penger på, og kutter der det kan kuttes. Slutt å kjøpe kaffe på vei til jobb, kjøp butikkenes egne merker framfor de mest kjente merkevarene, handle bensin på søndag kveld og så videre.

De mest ihuggede tilhengerne av å «tenke stort», fnyser av at fanden ligger i detaljene. Robert Kiyosaki sier for eksempel at man aldri blir rik av å klippe kuponger og fokusere på å kutte alle typer kostnader. Kjøp deg heller en bygård og skaff deg mer passiv inntekt, er hans råd. Jeg ser for meg at Donald Trump ville sagt noe av det samme.

Det å tenke stort funker sikkert bra for enkelte megaambisiøse mennesker som skal erobre verden med sine tanker og sine storartede ideer. Personlig identifiserer jeg meg imidlertid svært lite med Donald Trump. Ikke at det er noe galt med han, han er bare en helt annen type enn det jeg er. Og jeg har heller ikke noe ønske om å bli som han, selv om han har mye mer penger som meg. 😀

Personlig har jeg mest sans for å tenke realistisk og fokusere på resultater. Invester i deg selv og i aksjer, eiendom eller hva det måtte være for å øke inntektene i framtiden, men sørg også for at formuen øker i verdi allerede nå. Neste år skal jeg øke sparingen min med tusen kroner per måned. Ikke all verden kanskje, og Donald Trump ville sikkert forlate rommet hvis jeg prøvde å diskutere dette med han, men for meg er dette et konkret mål som gjør at jeg må strekke meg litt mer enn det jeg må i dag. For å klare dette skal jeg blant annet slutte med munnskyld og barbere meg på en billigere måte. Donald Trump ville sikkert ha spyttet på meg før han forlot rommet hvis jeg sa dette til han. 😀

En kyniker vil sikkert si at denne Vidde på Pengeblogg er fullstendig på jordet hvis han tror han skal bli økonomisk uavhengig av å slutte med munnskyld. 😀 Og det har han rett i hvis han drar dette lille sparetiltaket ut av den store sammenheng og fokuserer kun på det. Men dette tiltaket er bare en av mange brikker i puslespillet mitt. Jeg har mange brikker igjen, men jeg har i hvert fall kommet godt i gang med å legge dette puslespillet. Så kan heller kynikeren sitte der og rakke ned på min plan mens han selv ikke har lagt en eneste brikke på bordet. 😀

Annonser

4 Comments »

 1. Aksjebloggeren Said,

  desember 2, 2015 @ 12:52 pm

  Jeg opplever at begge disse henger veldig sammen. Når jeg tenker stort så påvirker det veldig ofte de små tingene og valgene jeg tar i hverdagen. Og jeg ser ofte helt naturlig for meg de akkumulerte effektene av de små tingene jeg gjør i hverdagen over tid. Poenget er vel bare at den ene ikke utelukker de andre, men henger sammen. Det hjelper ikke å tenke stort og ekstravagant om ikke hverdagsvalgene er på plass til å understøtte dettte.

 2. pengeblogg Said,

  desember 2, 2015 @ 3:53 pm

  Helt enig i det, Aksjebloggeren. Som jeg har skrevet om flere ganger tidligere, så syns jeg ofte at ting blir satt opp mot hverandre uten at det egentlig er noe særlig grunnlag for det.

 3. SparDeg Said,

  desember 4, 2015 @ 2:36 am

  Tror du gjør veldig lurt i å tenke både stort og smått. Forbruksmønsteret ditt definerer deg også som person, og vil sette sitt avtrykk på de store valgene så vel som de små. Om du hadde spart 21.000 fra starten av, og Donald Trump kun sparte 20.000, ville du nådd målet om 4.000.000 kroner 10 måneder før selveste Trump (og da ser vi bort i fra mulig avkastning på de ekstra pengene spart). Med slik tankegang blir fort spyttet til sikkel! Lykke til 🙂

 4. pengeblogg Said,

  desember 4, 2015 @ 7:32 am

  Takk for det, SparDeg.

  Jesss, jeg gruste Trump! 😀

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.