Tidsstyringsskolen – Nyhetskutt

Jeg har tidligere skrevet om tidstyven sosiale medier. I dag skal jeg ta for meg en annen, nemlig nyheter. For noen er det å følge med på nyheter nærmest en besettelse – de leser en avis (på nett eller papir) til frokost, de hører på nyheter i bilen når de kjører til jobb, de sjekker diverse nettaviser minst en gang hver time i løpet av arbeidsdagen, de får nyhetsvarslinger på mobilen i løpet av dagen, de hører på nyheter i bilen på vei hjem fra jobb, på kvelden ser de både lokale nyheter, Dagsrevyen og Kveldsnytt på tv, og før de legger seg sjekker de om det har skjedd noe nytt på ulike nettaviser.

Med mindre du har en jobb som krever at du kontinuerlig er veldig oppdatert på generelle nyheter, så er det å bruke mye tid på nyheter i stor grad bortkastet tid. Kanskje føler du et sterkt behov for å følge med på hva som skjer i verden, men dette er et kunstig behov som er skapt av media og den «turboalderen» vi lever i. Bruker du mye tid på nyheter, får du mindre tid til å gjøre det som vil bringe deg nærmere dine langsiktige mål, og det å føle at du alltid må være oppdatert kan også gå ut over konsentrasjonen din.

Jeg ser selvsagt verdien av å være litt informert om hva som skjer rundt omkring i verden, men dette kan du fint skaffe deg på 15 (maks 30) minutter hver dag.

Selv var jeg for mange år siden en skikkelig «nyhetsnarkoman». Jeg brukte sikkert to-tre timer hver dag på nyheter, og innbilte meg at dette var viktig og riktig. Jeg innså imidlertid etterhvert at dette var blitt en skikkelig tidstyv for meg, og jeg bestemte meg derfor for å kutte drastisk i den tiden jeg brukte på nyheter. En typisk nyhetsdag for meg ser nå omtrent slik ut:

 • Ca. 10 minutter på ulike nettaviser mens jeg spiser frokost.
 • 2-3 minutter på ulike nettaviser etter lunsj for å se om det har skjedd noe viktig i løpet av formiddagen.
 • Ca. 5 minutter på ulike nettaviser på kvelden etter at ungene har lagt seg.

Samlet tidsbruk på nyheter på en typisk dag er altså ikke mer enn 15-20 minutter, og det holder i massevis. Enkelte dager bruker jeg likevel litt mer tid. Dette er typisk på dager da det er noe helt spesielt som skjer et eller annet sted i verden (valg i USA, flystyrt, børskrakk og lignende) eller hvis det er noe spesielt som skjer som har spesiell relevans for jobben min.

Annonser

4 Comments »

 1. Aksjebloggeren Said,

  mars 28, 2017 @ 7:51 am

  Brukser selv altfor mye ufrivllig ubevisst fokus på nyheter. Nærmest på automatikk går jeg inn på nettaviser på mobil og pc gjennom hele dag. Helt unødvendig og veldig bortkastet. Særlig er det lett å oppdage når du av ulike grunner har vært opptatt hele dagen (reise?) og sjekker og innser at det ikke har skjedd stort siden sist, og ingenting nytt som har noe som helst påvirkning på mitt liv. Har selv tenkt tanken på å kutte til absolutt minimum. Skjer det noe stort så får man det jo alltid med seg på et vis, og i verste fall så får man det med seg litt senere enn andre.

 2. pengeblogg Said,

  mars 28, 2017 @ 2:03 pm

  Aksjebloggeren, jeg vil tro mange kjenner seg helt eller delvis igjen i den beskrivelsen du gir. Men nå vet du i hvert fall hvor du kan frigjøre litt tid ved behov. 🙂

 3. Sam Said,

  april 22, 2017 @ 10:30 am

  Godt skrevet! Tida flyr fort hvis man først begynner, enten det er å lese nyheter eller være på sosiale medier. Noe jeg bet meg merke i for flere år siden, da jeg var veldig opptatt av hurtiglesing, er at en som regel glemmer mesteparten av det en har lest. Med mindre en er veldig bevisst på at en ønsker å huske det. Det er greit å ha i bakhodet, fordi det betyr at lesestrategien når en leser nyheter like gjerne kan være skumlesing. Så kan en heller velge ut noen ting en ønsker å huske, og lese det nøyere. Ellers liker jeg godt radio for å få med meg hva som har skjedd, da kan en gjøre noe annet samtidig. NRK Alltid nyheter mens vi lager middag er fast hos oss!

 4. pengeblogg Said,

  april 22, 2017 @ 7:32 pm

  Takk for det, Sam.

  Å høre på radio mens en lager middag høres smart ut. Slike ganske enkle oppgaver kan man jo multitaske (krevende oppgaver funker ikke til multitasking).

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.