Mål for 2020 og veien videre

Mitt overordnede mål om økonomisk uavhengighet

For noen år siden satte jeg meg som mål at jeg skulle bli økonomisk uavhengig og slutte å jobbe innen 31.12.2018. Opprinnelig så jeg for meg å kunne slutte å jobbe når jeg var gjeldfri og hadde en finansformue på 3,5 millioner kroner, men dette beløpet ble senere økt til 4 millioner kroner.

Per i dag er jeg gjeldfri og har en finansformue på om lag 3,7 millioner kroner. Jeg anser meg ikke som økonomisk uavhengig ennå, jeg jobber fortsatt og jeg syns ikke lenger at 4 millioner kroner er nok til at jeg kan slutte å arbeide. Det er tre hovedgrunner til det:

 • Min opprinnelige plan var å leve av avkastningen av finansformuen min, og å spe på med noen mindre inntekter fra styreverv, bloggannonsering og lignende. Jeg har nå erfart at det å etablere slike mindre inntektskilder kan være mer krevende enn det jeg først så for meg, og ønsker derfor ikke å være avhengig av å ha så mye av dette når jeg slutter å arbeide.
 • I min opprinnelige plan forutsatte jeg at jeg kom til å oppnå en høy avkastning på porteføljen min når jeg slutter å arbeide. Jeg syns nå at det er litt skummelt å forutsette det, og har derfor redusert mitt avkastningskrav noe.
 • Da jeg satte opp min opprinnelige plan, hadde jeg to barn. Nå har jeg tre, noe som har økt mine faste og variable kostnader i minst 20 år framover.

Målet mitt nå er at jeg skal være gjeldfri og ha en finansformue på minst 5 millioner kroner før jeg slutter å arbeide. Jeg skriver minst, for det kan godt være at jeg etter hvert kommer fram til at jeg ønsker å øke beløpet enda litt mer. Jeg har ikke lenger en konkret dato for når målet skal være nådd. Grunnen til det er at jeg primært har investert i aksjemarkedet, og der varierer avkastningen voldsomt fra år til år.

 

Mål for 2020

Når det gjelder 2020, så vil jeg i stor grad fortsette å spare og investere som tidligere. En av mine styrker som investor er at jeg er langsiktig og konsekvent i det jeg gjør. Hovedtrekkene i min strategi – høy sparerate, indeksfond og en passiv tilnærming – består, men jeg ønsker å gjøre noen endringer fra 2019 til 2020:

 • Månedlig sparing økes fra kr 27 000 til kr 28 000 (alternativt reduseres til kr 22 000, se neste punkt).
 • De siste årene har jeg hatt en sparerate på over 50 %. En av grunnene til at jeg har klart det, er at jeg har hatt få store utgifter knyttet til boligen vi eier og bor i. Noe løpende vedlikehold har det selvsagt vært, men større ting som oppussing av kjøkken eller bad, ny drenering og så videre har det ikke vært behov for. Huset vårt har nå passert 20 år, og selv om det ikke er noen akutte oppussingsbehov, så vil de jo dukke opp før eller senere. Jeg har derfor bestemt meg for at jeg i 2020 skal sette av kr 6 000 hver måned til dette. Siden disse midlene er øremerket framtidige oppussingsbehov, ønsker jeg ikke å regne de inn i min månedlige sparing.
 • I 2019 har jeg satt kr 10 000 av min månedlige sparing på bankkonto. I 2020 ønsker jeg imidlertid å ha fullt fokus på kjøp av aksjefondsandeler. Dette innebærer at jeg investerer alt jeg har på bankkonto over kr 100 000 (som er min buffer i tilfelle fullstendig kollaps i finansmarkedene) og at jeg ikke skal spare noe i bank i 2020. All månedlig sparing, med unntak av de kr 6 000 som skal settes av til framtidige oppussingsbehov, skal derfor investeres i aksjemarkedet, i fondet KLP Aksje Verden Indeks.
Annonser

4 Comments »

 1. Formuebygging Said,

  desember 3, 2019 @ 6:22 pm

  Jeg husker målet du hadde om å slutte jobbe rundt 31.12.2018. Tenkte faktisk spørre deg om det for ikke så lenge siden, men nå kom du i forkjøpet.

  Erfarer at det å opparbeide en ekstrainntekt er krevende, krever mye jobb og investering av tid. Det er ikke umulig så lenge du er (sta) dedikert nok.

  Hos oss er vi ikke gjeldfri før om 10 år, det betyr ingen økonomisk uavhengighet med det første, om i det hele tatt. Har slått meg litt til ro angående det. Fokuserer heller på å bli mindre avhengig av «mannen». Så får vi bare se hvordan ting utvikler seg, om det jeg driver med på si gir noe mer eller ikke. Investeringene i fond er viktig for meg, beløpene økes i 2020 mtp ny jobb.

  Tror det er lurt av deg å sette av noen kroner til renovasjon og vedlikehold av bolig. Etter 20 år kan det begynne å dukke opp en del småting..

  Lurte litt på din buffer i tilfelle fullstendig finansiell kollaps. Er det slik at disse skal brukes til å handle når det er «blod i gatene»? Eller skal de bare stå der?

  Gratulere med tredjemann. 🙂

 2. Andreas Said,

  desember 4, 2019 @ 10:34 am

  Hva med å etablere sitt eget «Oljefond»? Jeg har blitt litt fasinert av dette fondet de siste årene og har bestemt meg for å «kopiere» strategien i mitt fond. Men selvfølgelig med noen modifikasjoner, f.eks i stede for å investere i 9000 selskaper globalt, så kjøper jeg andeler i noen globale indeksfond. Dette er de beste i klassen på risikojustert avkastning. Rapportene som legges ut er lettleste og forståelig, og lærerikt. Vil anbefale deg å lese de 15 første sidene i kvartals- og årsrapportene 🙂

  Men enig med deg i mye av dine mål, holde det enkelt og time-in-the-market er bedre enn time-the-market.

  Mitt mål i 2020 er å øke aksjedelen til 60% og videre til 70% innen 5 år.

 3. pengeblogg Said,

  desember 4, 2019 @ 11:30 am

  Formuebygging, jeg prøver ikke å time markedet på noen måte. De kr 100 000 skal altså aldri investeres i aksjemarkedet, men bare stå der på en bankkonto.

 4. pengeblogg Said,

  desember 4, 2019 @ 11:32 am

  Andreas, det er godt mulig at jeg etterhvert kommer til å investere noe av min portefølje i obligasjoner. Time will show. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.