Nytt fond i porteføljen

Min investeringsstrategi, når det gjelder aksjedelen av porteføljen min, kan grovt sett oppsummeres i fem hovedpunkter:

 • Enkelt og greit.
 • God spredning på land, sektorer etc.
 • Lave kostnader.
 • Lang tidshorisont og få endringer.
 • Ikke behov for mye oppfølging.

Fram til nå har jeg hatt alle mine aksjeinvesteringer i to fond – KLP AksjeVerden Indeks og KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II. Disse to fondene dekker til sammen en veldig stor andel av verdens aksjemarkeder, og passer derfor godt inn under min strategi. Nå vurderer jeg å ta inn et tredje fond i porteføljen min, nemlig KLP Aksje Europa Indeks III. Det er to grunner til at jeg ønsker å gjøre dette:

 • Jeg vil oppnå en «bedre» geografisk spredning, i og med at KLP AksjeVerden Indeks er veldig dominert av USA (58 %) og KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II er veldig dominert av Kina (40 %).
 • Jeg vil oppnå en bedre sektorfordeling, siden KLP Aksje Europa Indeks III er mindre teknologitungt enn de to fondene jeg allerede har i porteføljen. Sektorfordelingen for de tre fondene framgår av tabellen nedenfor (tall fra Morningstar.no).

En liten bonus er at KLP Aksje Europa Indeks III har lavere kostnader enn de to fondene jeg allerede har, slik at den gjennomsnittlige kostnaden vil gå noe ned hvis jeg innlemmer dette fondet i porteføljen min.

Jeg ønsker ikke å gjøre brå endringer. Jeg skal derfor ikke selge andeler i noen av de fondene jeg har for å kjøpe andeler i KLP Aksje Europa Indeks III, men heller investere nye midler de kommende månedene i dette fondet. Jeg ønsker heller ikke å ha like mye i dette fondet som i de to andre, siden de to andre dekker større deler av verden. Akkurat hvor stor andel av porteføljen jeg ønsker å ha i KLP Aksje Europa Indeks III har jeg ikke bestemt meg for ennå, men siden jeg gradvis skal kjøpe meg opp, har jeg god tid til å bestemme akkurat det.

Europa har sine opplagte utfordringer, det være seg politisk uro, lave fødselstall, eldrebølge og så videre. Alle verdensdeler og regioner har imidlertid sine utfordringer. I går så jeg for eksempel første episode at Thomas Seltzer sin USA-dokumentar UXA på NRK, og der snakker vi om et land som virkelig på mange måter er «fucked up». Sammenhengene mellom utfordringene i en verdensdel eller region og hvordan det går med aksjemarkedene der er det imidlertid slett ikke alltid så lett å bli klok på, for det er så utrolig mange ulike krefter som påvirker hvordan aksjemarkedene utvikler seg. Å prøve å være så fordømt smart viser seg ofte ikke å være særlig smart.

Jeg kan ikke se at det å ta inn KLP Aksje Europa Indeks III i min portefølje vil påvirke forventet avkastning i noen spesiell retning. Jeg er langt mer opptatt av høy avkastning enn av lave svingninger, men i dette tilfellet er forventningen av avkastningen kanskje vil bli litt jevnere, uten at det nødvendigvis går ut over total avkastning på sikt.

Annonser

6 Comments »

 1. Fabricio Said,

  oktober 13, 2020 @ 9:32 am

  Hey, thanks for posting this! I have been following your posts for some months now and I am glad you share your decisions and your way of thinking. My portfolio right now is close to yours and I follow exactly the 5 bullet points you wrote. It is interesting because I never thought about holding a Europe-centric fund but you made me think that, if all the craziness US is going through with COVID and elections, maybe makes more sense to reduce my US % haha. Right now I’m holding this:

  KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar 55%
  KLP AksjeFremvoksende Markeder II 25%
  KLP AksjeGlobal Small Cap Indeks II 10%
  KLP AksjeNorden Indeks 10%

  Again, great content, congratz!

 2. pengeblogg Said,

  oktober 14, 2020 @ 6:48 am

  Thank you, Fabricio.

 3. Formuebygging Said,

  oktober 25, 2020 @ 3:41 pm

  Verden Indeks har 10-15 % i fremvoksende markeder allerede. Hva er årsaken til at du har Fremvoksende Markeder Indeks II i tillegg? Kan virke som at det blir litt mye overlapp? Ingen kritikk altså, er bare genuint nysgjerrig da jeg jobber med å gjøre om min portefølje også.

  Interessant dette med Europa, du ønsker å få litt mindre tyngde på teknologi og på den måte få en bedre spredning av risiko?

  Ha en flott dag.

  Mvh

 4. pengeblogg Said,

  oktober 26, 2020 @ 9:33 am

  Formuebygging, min store overvekt i fremvoksende markeder er et aktivt bet. Jeg forventer at fremvoksende markeder vil gjøre det bedre enn etablerte markeder på 5-10 års sikt. Så får vi se om jeg får rett i det. 🙂

  At jeg tar inn et Europa-fond i porteføljen er begrunnet med at jeg da får en bedre geografisk og sektormessig spredning.

 5. KJ Said,

  oktober 31, 2020 @ 10:36 pm

  For langsiktig sparing i indeksfond på denne måten, har du da fondene i en aksjesparekonto?

 6. pengeblogg Said,

  november 2, 2020 @ 5:57 am

  Ja, jeg har en ASK i Sbanken.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.