Oppsummering av 2020 og planene for 2021

2020 er nå historie, og det er på tide å oppsummere året som har gått. Økonomisk sett ble 2020 en fest for min del. Her er noen vesentlige størrelser:

 • Økning netto finansformue: kr 1 063 044
 • Gjennomsnittlig økning per måned: 88 587
 • Antall måneder med økning: 9
 • Antall måneder med nedgang: 3
 • Enkeltmåned med størst økning: april, med kr 308 965
 • Enkeltmåned med størst nedgang: mars, med – kr 269 531

Utviklingen måned for måned framgår av grafen nedenfor:

2020 må vel kunne sies å ha vært et spesielt år, og da særlig på grunn av koronapandemien. Nå er det slik at veldig mange år oppfattes og snakkes om som spesielle der og da, og at det først er i ettertid at man benevner dem som «normale år», men 2020 vil jeg likevel hevde at var et år helt utenom det vanlige. Pandemien har ført mye dritt med seg, men for min privatøkonomi har den vært svært positiv. Lønnsoppgjøret i 2020 ble riktignok magert, men billig ferie, ingen turer på kino, konserter og lekeland og så videre gjorde at spareraten min ble historisk høy. Alt i alt sparte jeg 64 % av det jeg tjente i 2020, noe jeg må si meg veldig godt fornøyd med.

Min viktigste lærdom fra 2020 må være at jeg fikk bekreftet at jeg har evnen til å fortsette å følge strategien min når det blir veldig turbulente tider. Da børsene raste i mars, ble jeg selvsagt redd for å tape veldig mye, men jeg vurderte ikke ett sekund å endre på strategien min. Jeg mener bestemt at man aldri bør endre strategien sin når man er stresset og nervøs. Da bør man bare bite tennene sammen og si «følg strategien» til seg selv. Strategiendringer bør kun skje når man er avbalansert og har en viss distanse til markedet. Kun da klarer man å tenke rasjonelt nok. Så kan man selvsagt hevde at det er lett å si dette etter 2020, pga. at nedturen var kortvarig og at det deretter kom en kraftig opptur, men jeg ville ha hevdet det samme dersom min netto finansformue hadde halvert seg i verdi i 2020.

Målet mitt er å slå verdensindeksen, i praksis utviklingen til fondet KLP AksjeVerden Indeks. Både KLP AksjeFramvoksende Markeder Indeks II og kryptovalutaene mine hadde en bedre utvikling enn KLP AksjeVerden Indeks i 2020, så alt i alt nådde jeg målet mitt for 2020 isolert sett. Målet mitt om å slå verdensindeksen gjelder dog på lang sikt, og jeg har ikke noe mål om å slå den hvert enkelt år, men det er likevel hyggelig at det gikk såpass bra i 2020.

I 2021 skal jeg fortsette omtrent som før. Jeg skal kjøpe meg videre opp i KLP AksjeEuropa Indeks III og kryptovaluta, og planlegger ellers ingen større endringer. Skulle det imidlertid bli god verdistigning i 2021, slik at min netto finansformue etter hvert blir større enn seks millioner kroner, kommer jeg til å gå over til å plassere deler av månedlig sparing på bankkonto. Grunnen til dette er at jeg ønsker å ha ganske mye i cash når jeg en dag skal slutte å jobbe.

Annonser

4 Comments »

 1. Christine Said,

  januar 20, 2021 @ 11:36 am

  Hei! Denne bloggen er svært inspirerende ettersom du viser at det er mulig å oppnå økonomisk frihet til tross for hus, bil og 3 barn. Tålmodighet er altså nøkkelen. Det jeg lurer på er hvordan dette startet for deg? Feks når kjøpte du hus, hvor mye kostet det og hvor fort betalte du det ned? Rett og slett et innlegg om pengeblogg fra start til (nesten) mål, for nå er du jo snart ved veis ende 🙂 Hadde vært veldig spennende å lese hva du har gjort gjennom årene og hvordan du har gjort det:)

  Mvh Christine

 2. Janne Said,

  januar 20, 2021 @ 2:41 pm

  Hei! Tusen takk for en veldig interessant blogg! Jeg har et par spørsmål: Hvilken kryptovaluta skal du kjøpe og hvorfor? Og hvorfor er det viktig for deg å ha mye cash når du en gang slutter å jobbe?
  Mvh Janne

 3. pengeblogg Said,

  januar 21, 2021 @ 12:23 pm

  Janne, jeg investerer i Bitcoin og Ethereum. Dette er to relativt etablerte kryptovalutaer som jeg tror vil overleve på sikt. Det finnes jo tusenvis av ulike kryptovalutaer, men ganske mange av dem er sannsynligvis useriøse og bare laget for at noen vil skaffe seg raske penger.

  Cash i porteføljen vil redusere svingningene. Dette er ikke noe jeg er opptatt av nå i oppbyggingsfasen, men når jeg skal leve av porteføljen min, syns jeg det er greit at svingningene ikke er for voldsomme.

 4. pengeblogg Said,

  januar 21, 2021 @ 12:25 pm

  Christine, det var en god idé og absolutt noe jeg skal vurdere å skrive når jeg en dag sier «hasta la vista» til sjefen. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.