Archive for juni, 2011

Every master was once a disaster?

Hvis du har lest endel suksessbøker, har du kanskje lagt merke til at mange av dem som skriver slike bøker har hatt uvanlig vonde opplevelser i fortiden. Noen ble slått av sine foreldre, noen var på et tidspunkt så blakke at de måtte bo på gata, noen mistet huset i brann og hadde ikke forsikring, noen hadde livstruende sykdommer og så videre. Sannsynligvis blir slikt satt på spissen for å selge flere bøker. Vi blir mer imponert av en person som var helt blakk og som klarte å bli rik enn av en som var født inn i en rik familie og klarte å bli enda rikere, vi blir mer imponert av en svært overvektig person som klarer å slanke seg enn av en person som ved hjelp av sunt kosthold og mosjon klarer å holde seg normalvektig hele livet og så videre. Slike før/etter-historier ser ut til å imponere mange mennesker. Samtidig vil jeg tro at dette ikke bare er et salgstriks, men at det faktisk ofte er slik at de som gjør stor suksess har en fortid som er uvanlig ubehagelig. Hvordan kan dette henge sammen?

Jeg tror alle mennesker har et stort potensiale, men de færreste utnytter det til det fulle. Hvis vi hele livet har hatt det ganske bra, som jeg vil tro gjelder en stor andel av nordmenn, kan det være vanskelig å finne den ekstra gnisten som skal til for virkelig å utrette noe stort. Har man derimot vært veldig langt nede, og kjent og følt hvordan det faktisk er, har man kanskje lettere for å finne denne gnisten.

Men når har vi mennesker det egentlig best? Når vi halvsløve går gjennom dagene uten egentlig å yte noe mer enn sånn middels, eller når vi setter oss mål, står på litt ekstra og klarer å utrette noe? Jeg kan ikke snakke for alle andre, men jeg har det opplagt best når jeg presser meg selv litt. Ikke så mye at jeg blir utslitt, men nok til at jeg beveger meg litt utenfor den velkjente «komfortsonen». Dette er en av grunnene til at jeg har satt meg et veldig ambisiøst mål om å bli økonomisk uavhengig om noen år. Jeg vet at jeg i et globalt og historisk perspektiv allerede er temmelig rik, men lar ikke dette være en sovepute for middelmådighet. Gjør man det, kommer man seg ikke noe videre.

Comments (2)

Makt i arbeidslivet

Makt er et ord som kan være vanskelig å definere, men i mange sammenhenger mener vi evne til å påvirke andre når vi bruker dette ordet. Det finnes mange typer makt. I arbeidslivet kan det være hensiktsmessig å snakke om tre ulike typer makt:

  1. Ekspertmakt. Dette er makt man oppnår gjennom å være svært dyktig faglig.
  2. Personlighetsmakt. Dette er makt man oppnår gjennom at man blir godt likt av andre.
  3. Formell makt. Dette er makt man har i kraft av sin stilling. Ledere har gjerne myndighet til å ansette og si opp medarbeidere, bevilge midler til prosjekter og så videre, og dette ligger det mye makt i.

Det er en sterk sammenheng mellom hvor mye makt du har på din arbeidsplass og hvor høy arbeidsinntekt du har. Her er noen tips for hvordan du kan skaffe deg mer makt:

  1. Ekspertmakt. Denne typen makt er gjerne den du i størst grad kan påvirke selv. Ved å legge vekt på livslang læring, bruke deler av fritiden din på øke egen kompetanse, disiplinere deg selv til å sløse bort minst mulig av arbeidstiden din på uviktige gjøremål og så videre, kan du over tid øke din ekspertmakt betydelig.
  2. Personlighetsmakt. Hvor godt likt du blir av andre, avhenger av en rekke ulike forhold. Personer som er positive, flink til å lytte, åpne for andres meninger og så videre, blir gjerne bedre likt enn andre, og dette er egenskaper som det absolutt går an å utvikle hos seg selv. Hvor stort nettverk du har, sier ofte mye om hvor mye personlighetsmakt du har.
  3. Formell makt. Det er ulike veier til formell makt. Noen blir forfremmet til lederstillinger på grunn av at de har høy ekspertmakt og/eller personlighetsmakt, andre blir headhuntet på grunn av godt renommé og atter andre søker og blir ansatt som ledere på grunn av gode referanser og papirer.

Hvilken makt har du på din arbeidsplass, og hva kan du gjøre for å få økt makt?

Kommentarer

E-bok – Din egen verste fiende i aksjemarkedet

Jeg har skrevet en kort e-bok med tittelen “Din egen verste fiende i aksjemarkedet“.

Legg gjerne igjen en kommentar dersom du har ris eller ros om denne e-boken.

Kommentarer

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.