Archive for oktober, 2013

2013 – status oktober

  • Sparing denne måneden: kr 20.000
  • Sparing så langt i år: kr 200.000
  • Antall innlegg på Pengeblogg denne måneden: 3
  • Antall innlegg på Pengeblogg så langt i år: 32
  • Karakter på egen innsats: 1 (godt fornøyd)

Oktober ble en bra måned. Jeg sparte kr 20.000 og skrev tre blogginnlegg. Karakter på egen innsats settes derfor til 1. 🙂

Comments (4)

Mange slags millionærer

Er du millionær? Det er kanskje ikke så lett å svare på som man skulle tro.

Det er ihvertfall tre måter man kan regne seg fram til om man er millionær eller ikke på:

  1. Man kan ta salgsverdien av absolutt alt man eier (bolig, bil, elektronikk, møbler, hageredskaper, klær osv.) og trekke ifra all gjeld. Bruker man denne metodikken, vil jeg tro at en stor andel av nordmenn er millionærer.
  2. Man kan ta verdien på alle likvider (bankinnskudd, aksjer, obligasjoner osv.) og bolig, for deretter trekke ifra all gjeld.
  3. Man kan kun ta verdien på alle likvider og trekke ifra all gjeld. Da er man «finansmillionær». Denne metodikken gir langt færre millionærer enn metodikken nevnt under første punkt.

Hvilken metodikk bør man så bruke? Det kommer an på hva man skal legge vekt på. Den første metoden er sannsynligvis den mest teoretisk korrekte, men har liten praktisk nytteverdi. Den andre metoden er noe bedre, men i og med at vi alle trenger et sted å bo, har denne også sine begrensninger. Den tredje metoden er min favoritt. Er man millionær ifølge denne metoden, har man over en million kroner i likvide midler, og det er dette tallet som først og fremst uttrykker hvor stor frihet og hvilke valgmuligheter man har.

Comments (5)

Hvor strukturert bør dagene være?

En kamerat av meg hadde lenge et opplegg der han trente tre dager i uken. Disse treningsøktene gjennomførte han på akkurat de samme tidspunktene på mandag, onsdag og torsdag, og han ryddet plass til dem i kalenderen sin, slik at det var svært sjeldent at han måtte hoppe over ei treningsøkt. For noen måneder siden sluttet han med dette opplegget, og begynte heller å trene når han hadde «tid og overskudd». Hva tror du dette førte til? 🙂

Min kamerat er en opptatt mann. Han har en relativt krevende jobb, og han er i tillegg småbarnsfar. Hans nye opplegg med å trene når han har tid og overskudd førte derfor til at han trente langt sjeldnere enn han gjorde da han fulgte sitt rigide opplegg med å trene på tre faste tidspunkt hver uke.

Grunnen til at kameraten min sluttet med det rigide opplegget, var at han ønsket å være litt mer impulsiv og ikke fullt så fastlåst til en oppsatt plan i hverdagen. Samtidig har han et sterkt ønske om å holde seg i god form. Han innså etterhvert at han ikke kunne få både i pose og sekk, og gikk tilbake til det rigide opplegget. Det har sine svakheter, men fordelene er så store at det alt i alt er den klart beste løsningen for han.

Dette var bare et eksempel, men jeg tror mange sliter med å bestemme seg for hvor strukturert man ønsker at hverdagen skal være. «Hakuna matata»-filosofien om å være impulsiv, ta ting på sparket og la «humla suse» kan virke forlokkende, men den passer dårlig dersom man er ambisiøs og har et sterkt ønske om å være produktiv og utrette mye. Det som faller deg naturlig å gjøre på et gitt tidspunkt, er ofte ikke det som må gjøres for at du skal nå dine langsiktige mål. Slik er bare den menneskelige natur. 🙂

Det finnes ikke noe fasitsvar på dette. Selv har jeg kommet fram til at jeg ønsker å ha en relativt strukturert hverdag, men ikke gå så langt som at hver time i døgnet er nøye planlagt. Jeg setter meg hvert år noen mål, som krever at jeg (nesten) hver dag må sette av litt tid, slik at jeg sikrer en gradvis framgang. Denne tiden er «hellig» for meg, og jeg er nesten fanatisk når det gjelder å verne om den. Samtidig har jeg bevisst noe tid hver dag der jeg ikke har noen spesielle planer. Jeg syns jeg har funnet en kombinasjon som fungerer greit for meg i den livsfasen jeg er i nå, men må selvsagt vurdere dette på nytt etterhvert som «rammebetingelsene» endrer seg.

Hvor strukturert er din hverdag?

 

Kommentarer

Turbulente tider

Det er turbulente tider. I det siste har det vært skrevet mye om at den norske «gullalderen» kan nærme seg slutten, at boligprisene kan komme til å falle kraftig, at rentenivået kan komme til å stige vesentlig og så videre. Skal vi tro på alle disse dommedagsprofetiene? Nei, ikke nødvendigvis, men jeg tror likevel det kan være fornuftig å ta høyde for at det kan bli vanskeligere tider i økonomien framover. Hva kan du så gjøre som privatperson for å forberede deg på det som måtte komme? Her er mine tre beste tips:

  • Få gjelden ned på et rimelig nivå. Som jeg har skrevet om tidligere, mener jeg at man som en tommelfingerregel bør ha nedbetaling av gjeld som klar førsteprioritet fram til man uten store problemer kan håndtere en lånerente på 10 %. Noen syns kanskje at det å ta høyde for en lånerente på hele 10 % høres mye ut, men ikke glem at dagens lånerente er veldig lav og at det slett ikke finnes noen garantier for at den vil ligge på et like lavt nivå i årene framover. Dersom du per i dag har mer gjeld enn dette, vil jeg i disse turbulente tider anbefale at du begynner å nedbetale noe mer på lånet hver måned, slik at du raskere får gjelden ned på et rimelig nivå.
  • Spar mer. Når du har klart å få ned gjelden på et rimelig nivå, bør du ikke slutte å spare, men du kan gjøre litt endringer i hvordan du sparer. En blanding av nedbetaling av lån og sparing i aksjefond er en god fordeling fram til du er gjeldsfri. Etter at du er gjeldsfri, kan du kombinere sparing i aksjefond med sparing på høyrentekonto.
  • Stå på mer. For de fleste av oss vil det få store privatøkonomiske konsekvenser dersom vi skulle miste jobben. Du kan til en viss grad forsikre deg mot arbeidsløshet gjennom et forsikringsselskap, men jeg vil heller anbefale en annen type «forsikring», nemlig det å bli en mer verdifull arbeidstaker. Dersom det skulle bli nedskjæringer i firmaet du jobber i, vil de mest verdifulle arbeidstakerne sitte tryggere enn de som ikke yter så mye. Og skulle firmaet du jobber i gå konkurs eller på annen måte bli avviklet, vil du lettere finne en ny jobb dersom du får gode anbefalinger fra din tidligere arbeidsgiver. I turbulente økonomiske tider er det derfor ekstra viktig at du gjør en god innsats og viser dine overordnede at du er en verdifull arbeidstaker.

Comments (2)

2013 – status september

  • Sparing denne måneden: kr 20.000
  • Sparing så langt i år: kr 180.000
  • Antall innlegg på Pengeblogg denne måneden: 1
  • Antall innlegg på Pengeblogg så langt i år: 29
  • Karakter på egen innsats: 2 (middels fornøyd)

September ble en helt grei måned. Det har vært veldig hektisk på jobb denne måneden, så jeg har dessverre ikke hatt tid til å skrive så mye på denne bloggen.

Nå er det bare tre måneder igjen av året, så nå gjelder det å stå løpet ut. 🙂

Kommentarer

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.